Индия ще следва собствен план за климатичните битки

yamuna-expressway-385352_640

Индийският премиер Нарендра Моди даде да се  разбере, че страната няма да се поддаде на чужд натиск да се ангажира с намаляване на въглеродните си емисии. Вместо това Индия ще се ангажира да използва повече чиста енергия и „традиционни методи“ в своята борба срещу изменението на климата.

Индия, третият по големина в света източник на парникови газове, е подложена на натиск да разреши проблема с бързото нарастване на емисиите, особено след като Съединените щати и Китай обещаха през ноември миналата година да предприемат радикални действия за намаляване на собствените си емисии след една „пикова“ година на въглеродно замърсяване.

Преговорите за климата на ООН ще се проведат в Париж по-късно тази година. Там ще се разгледат начините за ограничаване на опасното покачване на глобалните температури. Да бъде убедена Индия да предприеме стратегия за намаляване на своите емисии ще бъде фактор от жизненоважно значение за успеха на преговорите.

Светът ще ни наставлява по отношение на изменението на климата и ние ще ги следваме? Светът ще ни определя параметрите и ние ще ги слушаме? Няма да стане така“, каза Моди по време на събитие в Делхи. „Ние ще водим света!“

Индийското правителство заяви, че страната има нужда да отделя повече емисии, за да се индустриализира и да изведе милиони хора от бедността.

Въпреки, че по-рано Моди е изтъквал опасностите, породени от изменението на климата, той твърди и, че светът трябва да се съсредоточи повече върху чистата енергия и по-малко върху радикалното намаляване на емисиите. Индия вече има амбициозна цел за увеличаване на производството на възобновяема енергия. Наред с това обаче страната разширява и добива си на въглища.

В речта си Моди препоръчва използването на „традиционни методи“ за борба с изменението на климата като например изключването на уличното осветление при нощи с пълнолуние с цел спестяване на енергийни емисии.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*