Радиация от Фукушима открита край бреговете на Канада

fukushima

Радиация от разрушената японска ядрена електроцентрала Фукушима е била засечена за първи път по протежение на бреговата линия на Северна Америка, въпреки че засега нивата са твърде ниски, за да представляват сериозна заплаха за човешкото здраве или морския живот, заявиха учени в понеделник.

В океана са били открити следи от Цезий-134 и Цезий-137 чрез проби, събрани на 19 февруари край бреговете на Уклулет, малък град на остров Ванкувър в Британска Колумбия в Канада, заяви Кен Бюзелер, учен от Океанографския институт „Уудс Хол“.

Радиоактивността може да бъде опасна и ние трябва да внимателно да наблюдаваме океаните след това, което със сигурност е най-големият в историята ядрен инцидент с изхвърляне на радиоактивни замърсители в океана“, посочи Бюзелер.

Нивата, открити от групата, са изключително ниски. Учените казват, че плуването във водата при остров Ванкувър всеки ден за една година би означавало радиационна доза, кяото много по-малка от тази, на която човек се излага при една рентгенова снимка.

Как обаче ще се разпространи тази радиация, донесена до другия край на океана, и дали ще се пормени нейната концентрация е много трудно да се предвиди. Бюзелер очаква подобни ниски нива на Цезий постепенно да достигнат и други брегове на Северна Америка.

През март 2011 г. земетресение и цунами връхлетяха ядрената централа Фукушима-Дайичи, разположена на 209 км североизточно от Токио. Това предизвика троен ядрен срив. Повече от 160 000 жители бяха принудени да се изселят от близките селища. Замърсени са водата, храната и въздухът. Борбата с изтичащата радиация продължава и до момента. Аварията е една от двете най-тежки в историята на ядрената енергетика, наред с тази в Чернобил през 1986.

1 коментар

  1. след 30 години тревата там ще лае и ще се раждат моркови 150 кг. а и те имат опит при хирошима и нагазаки

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*