Активисти на Грийнпийс се качват на нефтена платформа на Shell, пътуваща за Арктика

Шестима активисти на Грийнпийс се качиха на борда на нефтена платформа на Royal Dutch Shell в Тихия океан, която е на път за Арктика, в понеделник, съобщиха от организацията.

Групата посочи, че ще се спре на долната страна на главната палуба на кораба, за да разгърне банер с имената на милиони хора, които се противопоставят на петролните сондажи в Арктика. Въпреки това групата не иска да се намесва в навигацията на кораба.

895526e2-621e-4889-99e4-9a2312810b47-620x372
Активистите на Грийнпийс се качват на платформата на Shell в Тихия океан. Снимка: Greenpeace – Нова Зеландия

Ние сме тук, за да подчертаем, че след по-малко от 100 дни Shell ще сондира за петрол в Арктика“, каза 32-годишният Джоно Смит, един от шестимата, качили се на Blue Marlin – корабът, който превозва платформата. „Действията на Shell експлоатират топящите се ледове, увеличавайки бедствието, причинено от човека. Изменението на климата е реалност!“

Shell заяви в имейл изявление, че представители на компанията са се срещнали с активистите и „уважават техните възгледи“, но осъди действията на шестимата. „Можем да потвърдим, че протестиращите от Грийнпийс са се качили незаконно на кораба … застрашавайки не само за безопасността на екипажа на борда, но и самите протестиращи,“ заяви Shell.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*