Шикозна резиденция в Далас е построена от 14 корабни контейнера

14-Shipping-Containers-Home

Къщите, построени от корабни контейнери, понякога са доста впечатляващи, а този дом в Далас, Тексас, е изграден от 14 такива контейнера като доказателство, че големите „кутии“ могат да бъдат универсален строителен материал. Майкъл Гуудън, ръководител на проектантската фирма M Gooden Design, получил възложение от Барбара и Мат Мууни да построи за тях този мечтан дом в Далас. Резултатът е впечатляващ, нали?

Шикозният дом се простира на 350 квадратни метра и следва отворена концепция, където различните жилищни пространства са очертани от рамки. Приземният етаж, който се разгръща на 90 кв. м., се отличава с тъмни, полирани бетонни подове, които контрастират великолепно срещу искрящо белите стени, както и основните цветове, използвани в акцентиращите плоскости и мебелировката. Високи, тесни прозорци озаряват пространството с много дневна светлина. Изкуственото осветление е програмирано така, че сензори следят нивото на осветеност в помещенията и лампите се включват автоматично, след като слънцето залезе.

14-Shipping-Containers-Rooftop-Patio

В някои области гофрираната ламарина на тавана е оставена да се вижда – реверанс към първоначалната цел на контейнерите.

Контейнерите за транспорт по принцип нямат изолация, затова в този случай е положена изолационна пяна между строителните слоеве, така че вътрешните температури остават комфортни дори и по време на знойното тексаско лято.

Дървото е използвано повсеместно из целия втори етаж. Бледи кленови подове помагат пространството да изглежда светло и просторно, усилвайки ефекта на дневната светлина, която нахлува през прозорците.

14-Shipping-Containers-Yard-and-Pool

Макар че по-голямата част на къщата създава усещането за таванско помещение и има отворен план, спалните все пак имат врати – оригиналните врати на контейнерите!

Контейнер е използван и за направата на двуетажна остъклена кула в задната част на сградата, която гледа към дълъг и тесен плувен басейн, отразяващ формата на кулата. Като завършек на този шедьовър на контейнерната архитектура има палуба на покрива, която се простира на 130 квадрата и обхваща цялата горна част на къщата, разкривайки изглед към езерото Уайт рок наблизо.

  14-Shipping-Containers-Bathroom 14-Shipping-Containers-Bedroom 14-Shipping-Containers-Kitchen 14-Shipping-Containers-Ceilings 14-Shipping-Containers-House-Living-Room 14-Shipping-Containers-Home-Interior

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*