Япония смята да изпарява водата, заразена с тритий, от аварията във Фукушима

leaf-654121_640

Япония обмисля изпаряване или подземно съхранение на водата, заразена с тритий, която се натрупва в резултат на работата по справянето с последиците от ядрената авария във Фукушима. Подходът се разглежда като алтернатива на изливането на водата в океана, посочи високопоставен служител по извеждането от експлоатация на АЕЦ-а приTokyo Electric Power Co.

Премахването на стотиците хиляди тонове вода, съдържаща тритий – относително безвреден радиоактивен изотоп, който остава във водата след обработката й, е един от многото въпроси, пред които е изправена Tokyo Electric в процеса на работата си по почистване на разрушената електроцентрала.

Първоначално Tokyo Electric искаше просто да излее тритиевата вода в океана. Това е често срещана практика при нормално експлоатирани ядрени централи по целия свят. Компанията обаче срещна отпор от страна на местните рибари. Те са загрижени за въздействието на подобен ход върху доверието на потребителите и нямат вяра на голямото енергийно дружество.

Алтернативите, които се разглеждат, е въпросната вода да бъде изпарявана или складирана под земята, посочи главният директор по извеждане от експлоатация на Фукушима – Наохиро Масуда. Той обаче сподели, че не знае кога ще бъде взето решение по въпроса.

Методът на изпарение бе използван при аварията в Три Майл Айлънд, ала там обемите бяха много по-малки, обясни Дейл Клайн, външен съветник на Tepco. Те имат огромни количества вода, така че не могат просто да я изпарят, както бе направено в Три Майл Айлънд“, коментира Клайн. „Ако го направят, водата вероятно ще се изпари, ще отлети отвъд океана, ще кондензира и ще панде на земята под формата на дъжд. Няма безопасно решение“.

1 коментар

  1. Най-читаво е да се излее в океана – концентрацията на трития ще е нищожна и няма да създаде никакви проблеми.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*