Toyota започва тестове на електрическа триколка из Токио

Жителите на Токио ще получат шанс да профучават из своя град на три колела с електрическа триколка от Toyota Motor Corp. Експериментът започва от днес и има за цел изработването на глобален бизнес модел за намаляване на задръстванията и замърсяването.

i-road_01

Японският авто-производител ще си партнира с японския оператор на услугата за споделени автомобили Park24 Co Ltd за шестмесечния експеримент. В него ще се използва прототипното возило i-Road. Крайната цел е създаването на „зелена“ услуга за споделени автомобили, подобна на тази „car2go“ на Daimler AG.

Компактните триколки i-Road разполагат с две предни колела, които се движат нагоре и надолу независимо едно от друго. Това им позволява да се наклоняват настрани подобно на мотоциклети, запазвайки стабилността си. Toyota все още не е решила дали да въведе возилото в масово производство.

Нашата концепция е да предложим нещо, което е едновременно забавно и удобно за градско шофиране,“ каза главният инженер на i-Road Акихиро Янака в коментар пред Ройтерс.

Разработването на интелигентни средства за превоз в градската среда – т. нар. „интелигентна мобилност“ – изглежда е на път да се превърне в новото „бойно поле“ за автомобилопроизводителите. Градовете стават все по-населени, замърсяването се увеличава, а хората купуват все повече коли.

Немската Daimler пое водещата роля с „car2go“. Нейните над 1 милион членове из 30 европейски и северноамерикански града използват мобилно приложение, за да си резервират малка колица Smart Fortwo. Повечето от колите са с нулеви емисии. Шофьорите плащат на минута и могат да оставят колите на различни пунктове из градовете.

През януари и Ford Motor Co обяви инициативата си за интелигентна мобилност, която ще включва различни тестове проучвания по целия свят, включително и споделени автомобили в Лондон.

Toyota също провежда експерименти със споделени коли – в едноименния град, както и във френския Гренобъл. Токио обаче ще бъде първият голям град, който ще се радва на удобствата на i-Road.

Данните показват, че около 70 процента от автомобилите в големите градове са заети само от един човек. Тези хора пътуват по-малко от 10 км,“ каза Тошиира Хаята, мениджър на групата за смарт-общности в Toyota. „Това означава, че методът на транспортиране не трябва да бъде автомобилът“.

В рамките на предстоящия тест потребителите ще могат да вземат под наем една от общо пет триколки i-Road от луксозния търговски район Гинза за по 412 йени (3 долара) за 15 минути.

За започването на масово производство Toyota ще трябва да намали както производствените разходи за i-Road, така и тези за поддържане на мрежата за споделени превозни средства.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*