Енергийно позитивна класна стая произвежда 4 пъти повече енергия, отколкото ползва

 01-DSCF2070-EDIT-JTedit-copy1

Архитектурното студио от Сан Франциско Anderson Anderson Architecture наскоро приключи прототип на енергийно-позитивна и мобилна класна стая в Ева Боюийч, Хавай, която може да произвежда четири пъти повече енергия, отколкото употребява. Прототипната класна стая се захранва със слънчева енергия. Тя е модулна и е разработена като част от плановете на щата Алоха да монтира 10 000 преносими класни стаи през следващите 10 години. В момента четвърт от хавайските ученици учат в нискокачествени и енергийно не-ефективни помещения. Енергийно-позитивният прототип предлага оптимизирана среда за обучение и има за цел да подобри икономията на енергия, като в същото време произвежда електроенергия и вода.

Сглобяемата класна стая се състои от три модула. Те се произвеждат предварително. Площта й е 90 кв. м. Отгоре стаята е гарнирана с отличителен трионовиден покрив. Тази част от него, която е със северно изложение, има прозорци, които осигуряват вентилация и естествена дневна светлина за интериора. Слънчеви панели обвиват южната част от покрива и осигуряват сянка, намалявайки слънчевата топлина в помещенията. Всички прозорци могат да се отварят, за да увеличи максимално естествената вентилация. Интериорът е изграден от материали без ЛОС, естествени покрития, както и дървени структури от сертифицирана (устойчиво добита) дървесина. Аналитичният модел за 30-годишния жизнен цикъл на тези учебни стаи сочи, че разходите за този енергийно-ефективен прототип ще бъдат по-ниски от конвенционалните преносими аналози.

Сензори за присъствие ще допринасят за запазване на енергията чрез самообучение – например чрез автоматично изключване на осветлението, когато обитателите напуснат пространството.

Енергийно-позитивната класната стая ще има обширни системи за мониторинг на околната среда, които ще изпращат данни ефективността й онлайн. Данните ще бъдат изучавани от научен екип в продължение на двегодишен период на наблюдение. Данните за сградата и нейните параметри ще служат и като средства за обучение на учениците вътре, младежите от други училища, а също и широката общественост.

29-DSCF1922-PROG_DxO-AAA-Edit 28-DSCF1906_DxO-AAA-Edit 21-DSC_6509_DxO-AAA-Edit 24-DSC_6471EDITS_AAA-20140911 30-DSC_6801_DxO_editAAA

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*