ИТ фирма предлага безплатно отопление с клауд сървъри

Млада холандска фирма се е заела да предлага сървъри с висока производителност, които служат и като домашни радиатори – топлината, която те генерират от изчислителната си работа, се използва за отопление на жилища.

Макар че не си даваме сметка, ние все повече разчитаме на центровете за данни за почти всичко, което правим онлайн. В повечето случаи нямаме никаква представа къде се намират те и какво представляват. 

Тези центрове са пълни с компютърни сървъри, които създават виртуалната магия на нашата цифрова инфраструктура, правейки всичко – от хостване на уеб-сайтове до боравене със сложни компютърни задачи. Поддържането на тези центрове за данни си има своята цена. Освен преките разходи за изграждането, те костват и огромно количество електроенергия, необходима за стабилното им захранване. Не на последно място съществени са и непреките разходи – за поддържането на сървърите хладни. Конвенционалният подход за охлаждането на сървърите и предпазване на центровете за данни от прегряване е да се използват големи промишлени охладителни системи, които отнемат топлината от помещенията със сървърите чрез обдухването им със студен въздух. 

Излиза, че топлината, която генерират тези машини, отива на вятъра – буквално. Според някои находчиви предприемачи обаче тя може да се впрегне в полезна работа. Топлината може да бъде използвана за загряването на сгради, осигурявайки комфорта на тези, които живеят вътре. Така поне смятат в една новостартирала холандска фирма на име Nerdalize.

nerdalize-server-radiator.jpg.662x0_q70_crop-scale

Младата фирма има уникален подход към проблема с отпадъчната топлина на сървърите. Тяхната идея е не просто да се използва топлината директно за отопление на домовете. В Nerdalize искат да поставят отделни сървъри в различните домове, където машините могат да предоставят безплатно своята топлина на обитателите. Сървърите на Nerdalize по нищо не приличат на обикновени компютърни или сървърни системи. Те са проектирани във вид на комбинация от сървър и радиатор в едно. Изглеждат елегантно и могат да се монтират на стената във всеки дом.

е-Радиаторите“ на фирмата, според нейните създатели, не просто отопляват домовете, в които са инсталирани; те осигуряват и по-ниски изчислителни разходи в разпределения облак, тъй като се заобикалят традиционните разходи за централизиран център за данни. Nerdalize казва, че когато се използват техните сървъри, работата на изчислителната техника е на цена, която е „до 55% по-ниска“ в сравнение с други облачни решения. Компанията рекламира услугата си като много устойчива, защото отпадъчната топлина не се губи, а се използва такава, каквато е, на място.

Отоплителното тяло на Nerdalize съдържа сървър с висока производителност под формата на радиатор и позволява той да бъде монтиран в дома безопасно и сигурно. Тъй като Nerdalize покрива разходите за електроенергия, топлината, генерирана от изчислителната дейност, отоплява дома напълно безплатно“.

Първите няколко сървъри на Nerdalize в момента вече са инсталирани експериментално в определени домове в Холандия чрез партньорство с Eneco, един от най-големите доставчици на енергия в страната. Машините ще се наблюдават и тестват до края на годината.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*