Ръст на тестовете за остатъци от „Раундъп“ из лабораториите по света

Потребителски групи, учени и хранителни компании са се втурнали да тестват всякакви продукти, вариращи от зърнени закуски до майчина кърма, за наличие на остатъци от най-масово използвания хербицид в света. Мотивите им са свързани с нарастващите опасения за възможна връзка между препарата и редица сериозни заболявания.

airplane-465619_640

Фокусът е върху глифозата, активната съставка в „Раудъп“ и редица други хербициди. Броят на заявките за тестване се е увеличил през последните две години, но учените твърдят, че молбите са зачестили особено много, след като изследователското звено на Световната здравна организация заяви миналия месец, че класифицира глифозата като „възможен канцероген за човека.“

Заявките продължават да идват“, казва Бен Уинклер, управител на лаборатория в Microbe Inotech Laboratories. Частната лаборатория сега получава по 3-4 заявки седмично за тестване на храни и други вещества за остатъци от глифозат. В предходни години лабораторията е получавала по 3-4 заявки годишно.

Клиентите, които поръчват такива тестове, варират от малки компании за хранителни продукти през защитнически групи, които тестват адаптирани млека за бебета, до лекари, които тестват урина на пациенти за остатъци от глифозат.

Abraxis LLC, диагностична компания от Уорминстър, Пенсилвания, също отчита „измеримо увеличение“ в тестването за глифозат.

Monsanto, производителят на „Раундъп“, на 1 април публикува в блога си съобщение, с което се постара да увери потребителите, че остатъците от глифозата са безопасни. „Според лекари и други експерти по безопасността на храните, умереното присъствие на веществото не е заплаха за здравето на хората. Количеството, тоест дозата, е това, което има значение“, написа главният токсиколог на Monsanto Кимбърли Ходж-Бел в блога.

Тестовете на Abraxis са установили наличие на остатъци от глифозат в 41 от 69 проби от мед, както и в 10 от 28 проби от соеви сосове. Тестовете на Microbe са открили остатъци от глифозат в 3 от 18 проби от майчина кърма и в 6 от 40 бебешки адаптирани млека.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*