Вело-трасе в Корея е покрито с 32 км. слънчеви панели (видео)

korea-bikelane.jpg.662x0_q70_crop-scale

Някой може да поспори дали това е истинско място по света или някаква анимация. Видеото, заснето от безпилотен самолет (виж по-долу), показва участък от магистрала в Корея, където не просто има и велосипедна алея, но алеята е покрита със соларни панели. По този начин алеята прави поне две полезни неща едновременно: осигурява сянка за велосипедистите по трасето и в същото време генерира електроенергия.

Алеята минава от Даеджион до Седжонг. Разстоянието е около 20 мили или 32 км. Намират се на няколко часа път с кола от столицата Сеул.

korea-solar-bike-lane

Не е ли това една забележителна идея, която може да проправи пътя за подобни удобни вело-трасета за пътуване до местоработата в бъдеще?!

За тези, които се чудят дали вело-трасето е истинско, внимателното вглеждане във видеото показва, че по алеята действително има велосипедисти. Нещо повече, на места има и нещо като павилиони, където хората качват колелетата си – явно това се местата, където те могат да се присъединят към маршрута или да слязат от него.

Остава неизяснен само един въпрос: действително ли е добро решение да сложиш велосипедистите точно по средата на автомобилния трафик, където въздухът е най-мръсен, пълен с твърди частици и изгорели газове, а и турбуленцията от преминаващите превозни средства е доста силна (по магистралите в Корея се кара с наистина високи скорости)?

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*