Нов учебен център в Париж прилича на зимна градина

Ecole-Polytechnique-Sou-Fujimoto-Architects-Manal-Rachdi-OXO-Architects-and-Nicolas-Laisne-Associate-lead

Новият образователен център Ecole Polytechnique в Университета Париж-Сакле е едно забележително пространство, окъпано в естествена дневна светлина, което изглежда като неразделна част от околния пейзаж. Архитектите от три студиа – Sou Fujimoto Architects, Manal Rachdi OXO Architects и Nicolas Laisne Associates – са спечелили конкурса с ограничено участие за проектиране на новия център, който трябва да събере шест институции под един покрив. Дизайнът на сградата има за задача да „разкрие“ дейности, които обикновено са скрити, чрез своите отворени, стъклени стени.

Ecole-Polytechnique-Sou-Fujimoto-Architects-Manal-Rachdi-OXO-Architects-and-Nicolas-Laisne-Associate-6

Центърът за обучение разполага с голям атриум, пълен със зеленина. Вместо да следват типологичните стереотипи, архитектите са решили това място да изглежда като зимна градина – и да създава усещането за градина. Серия от пътечки и стълби образуват няколко неформални пространства, които заместват коридорите, типични за училищата, образователните организации и проектантските институции. Няколко платформи, подобни на импровизирани амфитеатри, предлагат изненадващи гледки към атриума и околностите. Сградата с площ 10 000 квадратни метра ще е месторабота за 150 служители и учебна зона за 2000 студенти, които ще участват в съвместни проекти и дискусии.

Ecole-Polytechnique-Sou-Fujimoto-Architects-Manal-Rachdi-OXO-Architects-and-Nicolas-Laisne-Associate-5

Стъклената фасада се отваря на запад и предлага гледка към публично пространство, покрито с тревни площи. Това засилва усещането, че сградата е част от едно постоянно отворено пространство. Тя разкрива, вместо да прикрива, дейностите, които се извършват зад стените й. За учащите вътре пък е очарователно това, че целодневно са потопени в изобилната естествена светлина, сякаш действително са сред откритата природа.

Ecole-Polytechnique-Sou-Fujimoto-Architects-Manal-Rachdi-OXO-Architects-and-Nicolas-Laisne-Associate-9 Ecole-Polytechnique-Sou-Fujimoto-Architects-Manal-Rachdi-OXO-Architects-and-Nicolas-Laisne-Associate-8 Ecole-Polytechnique-Sou-Fujimoto-Architects-Manal-Rachdi-OXO-Architects-and-Nicolas-Laisne-Associate-7   Ecole-Polytechnique-Sou-Fujimoto-Architects-Manal-Rachdi-OXO-Architects-and-Nicolas-Laisne-Associate-4 Ecole-Polytechnique-Sou-Fujimoto-Architects-Manal-Rachdi-OXO-Architects-and-Nicolas-Laisne-Associate-3 sou-fujimoto-Ecole-Polytechnique-Learning-Center

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван




*