Евтини и гъвкави алуминиеви батерии се зареждат за минута

Изследователи от Институт по енергетика „Прекут“ при Станфордския университет обявиха създаването на нова алуминиево-йонна батерия, способна някой ден може да се замени литиево-йонните (Li-йонна) батерии, които използваме за захранване на нашата преносима електроника. Алуминиевата батерия може да се произвежда по-евтино, отколкото сегашните акумулаторни системи. Тя е по-малко вредна за околната среда от алкалните си аналози. За разлика от литиево-йонните си „събратя“, тя не може да експлодира – ако ще и да продупчим дупка в нея с бормашина.

stanford-aluminium-batery

Концепцията за създаването на алуминиева батерия не е нещо ново. Изследователите се заиграват с тази идея в продължение на десетилетия. Концепцията е атрактивна поради своята безопасност, ниска цена и висока трайност. А това, което в Станфорд са разработили, може би е решение, най-близко до един евентуален комерсиално жизнеспособен продукт.

Батерията от този вид използва отрицателно зареден анод, изработени от алуминий, и положително зареден катод, направен от графит. Двойката е комплектована с йонен течен електролит. Всичко това е побрано в опаковка от гъвкав полимер. Не би било проблем такава батерия да се вгражда в гъвкави мобилни телефони (стига и останалите им части да са гъвкави).

Още по-интересно е, че прототипът на такава батерия може да се зарежда в рамките на около една минута! Това е, меко казано, потресаваща разлика в сравнение с времето, което много от нас прекарват, въртейки се на едно място в очакване мобилният телефон да се зареди.

На всичкото отгоре алуминиево-йонната батерия може да се зарежда най-малко 7500 пъти! Екипът от Станфорд казва, че разполага с непубликувани данни, които доказват, че батерията им може да се справи и с повече цикли на зареждане и презареждане. Това вече обещава сериозни възможности за приложение при по-мащабни акумулаторни системи като тези при електромобилите или дори системи за съхранение на енергия от комунален мащаб.

Засега маломерният прототип произвежда около два волта, което е по-малко от онези 3,6V, стандартни за литиево-йонните батерии. Освен това, както отбелязва Engadget, алуминиевата батерия не се представя толкова добре като литиевите от гледна точка на енергийната плътност: „алуминиевите клетки носят само 40 вата на килограм в сравнение с 100-206 вата на килограм при литиевите.“

И все пак, както пише в своето комюнике станфордският професор Хонгджи Даи, „във всички останали отношения батерията има всичко друго, за което си мечтаете една батерия да осигурява: евтини електроди, добра безопасност, бързо зареждане, гъвкавост и дълъг жизнен цикъл. За мен това е една нова батерия в начален стадий“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*