Дали „Игра на тронове“ разпали световния дебат за изменението на климата?

Жителите на континента Вестерос в хитовия телевизионен сериал „Игра на тронове“ са заплашени от раса от създания, подобни на зомбита, които идват от севера – и от една зловеща предстояща зима.

Докато феновете на фентъзи-драмата, гледана от над 20 милиона души, се вълнуват от борбите за власт в сериала, все по-голям брой будни хора разпознават в това шоу ловък начин да се популяризира заплахата от климатичните промени. Този филм прави идеята по-понятна и по-достъпна за широките маси, според ново изследване.

Редица блогъри, измежду които „учени, научни докладчици и технологични маниаци“, използват „Игра на тронове“, за да предизвикат обществена дискусия за опасностите от глобалното затопляне, посочва Мадяна Милкорейт, научен сътрудник в Държавния университет в Аризона, САЩ. Телевизионната поредица дори носи медийно определение, което описва „ТВ програми, филми и новели, които докосват жанра …. фантастика за климатичните промени“, наречена още „климатична фантастика“. Според Милкорейт, това е съществено, защото климатичните промени са тема, която е плащеша и все по-трудна за обсъждане сред хората, които се боят. Добрата новина, според Милкорейт, е че някои специалисти използват забавния сюжет, за да разясняват темата по -достъпен и разбираем начин и за да покажат, че този проблем има възможни решения.

Game_of_Thrones_Oslo_exhibition_2014_-_Ygritte,_Jon_and_Tormund_costumes
Костюмите на героите Игрит, Джон сноу и Тормунд Джаянтсбейн в ТВ сериала „Игра на тронове“ разкриват суровия климат, в който живеят хората. Костюмите са изложени от HBO в Осло през 2014. Снимка: CC BY 3.0, Cropbot

Самата Милкорейт е сравнила броя на блоговете, посветени на темата за климатичните промени. През 2013 година те са били шест. След появата на „Игра на тронове“ блоговете вече са осем. През това време вече се подготвя пети сезон на сериала, който тепърва ще разпали много дискусии.

Факт е, че учените не са единодушни по въпроса доколко такива филми създават обществена запознатост с проблема на глобалното затопляне.

Тед Колуел, който преподава „климатична фантастика“ в Университета Темпъл във Филаделфия, казва, че зрителите може би добиват погрешна представа за климатичните промени. „Някои хора си мислят, че климатичните промени ще представляват огромна океанска вълна-цунами или пък снежна буря, но нещата се случват по-бавно“, казва той.

Елизабет Тробау, която преподава „климатична фантастика“ в центъра за популярна култура в Общностния център Холиоки в Масачузетс, вярва, че този род филми помагат за каузата. „За много от хората, които гледат филми, това е художествена измислица и чист екшън, но за много от тях това е повишаване на осведомеността и интереса към темата“, казва Тробау.

Намирането на баланса между забавен сюжет и наука безспорно е другна задача, но си заслужава да похвалим всеки опит да се допринесе за по-голямата обществена запознатост и създаването на отношение към темата, смята Милкорейт. Още повече това е подход, който интригува хората и не ги кара да извръщат глва и да отбягват темата.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*