Филипините: дейностите на Китай по рекултивация водят до еко-щети

Филипинските власти обявиха в понеделник, че дейностите на Китай по рекултивация в Южнокитайско море са унищожили около 300 акра коралови рифове. Това причинява годишни загуби от около 100 милиона долара на останалите крайбрежни държави.

coral-284089_640

Бързите възстановителни дейности на Китай около седем рифа от архипелага Спратли разтревожи съседните страни като Филипините и Виетнам и предизвика остри критики от американските правителствени служители. Американският президент Барак Обама дори заяви, че Вашингтон е загрижен, че Китай използва „мащабите и силата си“, за да изтласква малките държави край Южнокитайско море.

Рекултивационните дейности на Китай причиняват „необратими и широко разпространени“ вреди върху биоразнообразието и екологичното равновесие в Южнокитайско море, според филипинското външно министерство. „Ние не може да приемем твърдението на Китай, че дейността им не е причинила никакви щети на околната среда в Южнокитайско море,“ гласи изявлението. Икономическите загуби от унищожаването на коралови рифове се оценяват на по около 100 милиона долара всяка година. „Китай упражнява тази дейност едностранно, без да се вземат предвид хората в околните държави, които разчитат на морето за своя поминък поколение след поколение“.

Филипинските власти подновиха своя призив към Китай да спре рекултивацията, зачитайки неформалния кодекс на поведение, който Пекин подписа с народите от Югоизточна Азия през 2002 г. Според тях, Пекин толерира вредни и опасни риболовни практики в плитчините Скарбъроу. Китай наложи своя контрол върху района през 2012 г. след тримесечна схватка с Манила.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*