Малък град в Тексас ще използва 100% възобновяема енергия

Тексас е интерсно място на света: екологът лесно може да намери изненадващо много хора със сходни възгледи за енергията от възобновяеми източници, компостирането, устойчивия начин на живот и изобщо страстта за опазване на околната среда. Подобна нагласа е интересна за икономиката в американски щат, произвеждащ големи количества природен газ и с крайбрежие, осеяно с петролни рафинерии. Ала щатът, изглежда, е узрял за производството на възобновяема енергия. Вятърната енергия има голям потенциал и ветроенергийните ферми никнат бързо. Има и много соларни инсталации. Е, няма нито един град, който да се захранва изцяло от възобновяеми източници. Досега.

wind-farm-435790_640

Джорджтаун в сърцето на Тексас наскоро стана първият град в щата, който се ангажира с използването на 100% възобновяема енергия. Не е изненадващо, че тук не става дума за социални или екологични причини – просто това е най-икономичният вариант!

Решението за прехода към възобновяеми източници на енергия е отнело три години на изследвания и преговори. През това време възобновяемата енергия поевтиня значително. Това я направи съвсем реален конкурент.

Миналата година градът подписа договор за изкупуване на вятърна енергия с разработчика EDF, който строи 194 MW вятърна ферма близо до Амарило. Електроенергията от нея ще „потече“ към Джорджтаун следващата година.

Когато дойде време да подпишат нови договори за осигуряване на енергия за останалата част от потребностите на града, местните власти започнаха да сравняват цените на природния газ – който доста поевтиня през последните години – и слънчевата енергия. Доставчиците на природен газ можеха да предлагат само краткосрочни договори – заради нестабилността на пазара. Това се видя рисковано за гладските власти. Соларната енергия обаче е различна – там могат да се осигурят договори за 25-годишно изкупуване при цени, които са по-ниски от това, което се плаща сега.

Когато Georgetown Utility Systems започна да търси нови източници на енергия през 2012 г., ние се заехме с мисията да осигурим най-ефективната енергия, балансирайки риск и печалба,“ каза в.и.д. кметът Джим Бригс в изявление.

И така соларната енергия се оказа крайният избор. Градът подписа договор със SunEdison за изграждането на 150 мегавата слънчева електроцентрала в началото на следващата година. Комбинацията от двата източника на чиста енергия означава, че градчето ще бъде в състояние да удовлетворява изцяло енергийните нужди на своите 54 000 жители само от възобновяеми източници до 2017 г.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*