Военновременно бомбоубежище крие малка и неочаквана вила

Bunker-Pavilion-by-B-ILD-3

Ядрената зима не ще да е единствената причина човек да се завре в този холандски военновременен бункер. Белгийското архитектурно студио B-ILD е превърнало полускритото убежище в една малка и неочаквана ваканционна къщичка. Поръчката на белгийската агенция Famous била за реконструиране на бункера, който сега предлага „аскетски“ интериорен дизайн, черпещ вдъхновение от личния дом на Льо Корбюзие „Cabanon де Vacances“.

Създаден като част от рекламна кампания на Famous, този необичаен ваканционен дом сега е постоянно отворен за настаняване под наем. Бетонният бункер е заобиколен от надиплени зелени хълмове и се намира във Форт Вюрен като част от местната забележителност „Nieuwe Hollandse Waterlinie“. Заради съвсем скромните размери на бункера – използваемата площ е едва девет квадратни метра, а височината е само 1,8 м – архитектите са побрали вътре само най-необходимото. Всички мебели са изработени по поръчка и са многофункционални – те се плъзгат или сгъват, за да позволят оптимално използване на малкото пространство.

Гостите влизат в бункерното ваканционно жилище през през тъмен отвор, който води към кухнята, вградена в ниша в стената. Малка врата разделя кухнята от главния хол, който служи и като спалня, „облицована“ с двуетажни легла. Светъл шперплат е използван като контрапункт на бетонните стени и черната стомана вътре. Архитектите също така са добавили открита палуба от дървени дъски с размер, който съответства на външния периметър на бункера.

Bunker-Pavilion-by-B-ILD-4 Bunker-Pavilion-by-B-ILD-1 Bunker-Pavilion-by-B-ILD-2 Bunker-Pavilion-by-B-ILD-5

Снимки: Тим Ван де Велде, B-ILD

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван




*