P2P соларни мрежи правят слънчевата енергия лесно достъпна

С развитието на новите технологии стана възможно и това – споделяне на соларните масиви, където всеки може да се „абонира“ за слънчеви панели, инсталирани на покрива на някой друг. Новият подход е дело на американската Yeloha.

Една от най-големите пречки пред масовото навлизане на слънчевите системи продължава да бъде първоначалната цена на една система за соларна енергия. Тя прави чистата енергия на слънцето недостъпна за мнозина екологично настроени хора. Наливането на десетки хиляди (от каквато и валута да изберем) за монтаж на покривна слънчева система просто не е по силите на много от нас. А пък ако човек не е изцяло собственик на своя покрив, или ако покривът не е с оптимално разположение за производство на слънчева енергия, наистина става абсурдно да се инсталира подобна система.

solar-578679_640

Някои компании по света вече предлагат дялово участие в изграждане на слънчеви масиви, така че човек може да си купи „акции“ в близката фотоволтаична ферма според възможностите си. Сега обаче има и друг подход.

Yeloha, която е построила за себе си P2P мрежа за споделяне на соларна енергия, ще даде възможност на мнозина да се възползват от слънчевата енергия чрез закупуване на „соларен абонамент“. За него фирмата казва, че излиза по-евтино от цената на електроенергията от местното електро-дружество. Тези, които имат адекватно покривно пространство за инсталиране на масив от слънчеви панели, могат да получат безплатен монтаж на соларна PV система; тя ще осигурява на домакините достъп до част от произведената слънчева енергия – в замяна на споделянето на електричеството с другите, които се „абонират“ за нея.

Фирмата твърди, че е създала „P2P пазар, който превръща потребителите в домакини и партньори, което им позволява едновременно да намалят своите сметки за електричество“. В тази мрежа собствениците на покриви се регистрират като „соларни домакини“ и получават безплатен монтаж на слънчеви панели. В замяна на това те трябва да споделят достъпа до част от слънчевата енергия, които генерират. Съседите им, чиито покриви са сенчести, живеят в апартамент или не искат да инсталират панели, могат да се регистрират като „партньори“ и да купуват толкова енергия, колкото преценят, че им е нужна.

Мрежата е създадена от дъщерно дружество на Generaytor – компания, която поддържа онлайн калкулатор за оценяване на соларните възможности и популяризиране на слънчевите технологии. Засега новата услуга е достъпна само в един щат в САЩ, но ако се приеме добре, навярно бързо ще се разпространи.

От ръководството на фирмата подчертават, че искат да ускорят въздействието на т. нар. икономика на споделянето в съчетание с популярността на соларните технологии.

4 коментара

  1. Докато едни мислят как да променят политиците, законите, институциите, …
    други мислят как да си помогнат.
    Докато едни викат Неволята, други намират решения.

  2. Ender ли си бастун ли си.Да си чувал за акумулатори….а ти спри да ползваш колата си господин еколог.

  3. Ender предлагам ти да си намериш машина на времето и да се върнеш в 19 век.

  4. Предлагам на всички които смятат фотволтаиците за екологични да ползват електричество само и единствено когато има слънце или да престанат да бълват лицемерия

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*