Индия започва да строи поредица от „умни“ градове

Стремежът на Индия да осигури подслон за постоянно нарастващото градско население и да привлича инвестиции ще разчита до голяма степен на десетки „интелигентни“ градове. Един от тях вече се строи на прашния бряг на река Сабармати в Западна Индия.

city-169926_640

До момента в него има модерна подземна инфраструктура, две офис сгради и… нищо повече. Планът обаче е за щателно планиран метрополис, пълен с бляскави кули, питейна вода от чешмата, автоматизирано събиране на отпадъците и специално електрозахранване – лукс за много индийци.

Очаква се градското население в страната да нарасне с повече от 400 милиона души и да достигне 814 милиона до 2050 г. Затова Индия е изправена пред такава ускорена урбанизация, каквато досега е виждана само в Китай. Много от големите й градове вече „се пукат по шевовете“.

Преди изборите през май миналата година премиерът Нарендра Моди обеща 100 от така наречените интелигентни градове до 2022 г. Това би трябвало да облекчи напрежението.

При цена от около 1 трилион долара, по оценки на консултантите на KPMG, планът ще е от решаващо значение за амбициите на Индия за привличане на инвестиции. Същевременно това трябва да осигурява работни места за по милион или повече индийци всеки месец.

Грандиозната схема, все още с неясна концепция с участието на висококачествени комуникации и инфраструктура, като че ли започва да придобива форма в покрайнините на Гандинагар, столицата на щата Гуджарат. Там първият „умен“ град на правителството би трябвало да послужи за модел за градското бъдеще на Индия.

Повечето индийски градове не са били планирани по интегриран начин,“ казва Джаган Шах, директор на Националния институт на градоустройство, който помага за установяването на основните насоки в новите разработки.

Измежду предизвикателствата пред формирането на новите градове и преобразяването на старите по същия модел е липсата на експерти, които могат да направят успешни такива огромни проекти и да привличат частно финансиране.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*