Похарчили сме 310 млн. лева за по-екологичен транспорт

Близо 301 млн. лева по ОП „Околна среда“ са вложени в по-чист градски транспорт. Това обяви зам.-министърът на околната среда и водите Павел Гуджеров при откриването на Форума за мобилност на мрежата от европейски градове EUROCITIES.

transport-598211_640

По „Околна среда“ досега са заделени 309,9 млн. лв. в мерки за подобряване на качеството на атмосферния въздух чрез осигуряване на екологични превозни средства за градския транспорт. „Резултатите от работата ни лесно се забелязват в ежедневието като по-комфортен, редовен и ефективен градски транспорт, но други резултати, които може би са малко по-важни, остават по-встрани. Това например е осигуряването на по-чист въздух и околна среда. Бяха доставени 126 автобуса на Столична община, които работят на сгъстен природен газ, което води до намаляване на вредните емисии до шест пъти“, обясни Гуджеров.

Той посочи и друг проект с бенефициент Столична община – доставените десет метровлака, което ще доведе до намаляване на вредни емисии във въздуха с 2,78 хил. тона годишно. „Двaйсетте нови трамвайни мотриси намаляват въглеродния диоксид с 5000 т годишно. Важно е да осигурим живота и здравето на хората“, каза още зам.-министър Павел Гуджеров.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*