Офшорната вятърна енергия вече е по-евтина от ядрената и газовата

Всички поддръжници на зелената енергия могат да отпразнуват още една победа, след като стана ясно, че вятърната енергия вече е по-евтина, отколкото тази от газ или от ядрената енергия. Анализ, направен от енергийния консултант Майк Пар, разглежда публичните данни за офшорната вятърна енергия в Дания и разкрива, че технологията е вече финансово жизнеспособна и даже вече няма нужда от субсидии.

 wind-blades

Анализът се основава на данни за месечното производство на всички вятърни турбини (разположени на сушата и в морето) в Дания, заедно с почасови данни за общата продукция на офшорните вятърни проекти, според Clean Technica. Поради относителната лекота на употреба, тази информация е дала възможност да се направи по-задълбочен финансов анализ на съществуващите и бъдещите проекти за вятърна енергия в Дания, както и за проектите в немската част на Северно море.

Заключения на Пар са, че вятърната енергия е наистина по-евтина, отколкото електроенергия от газовите централи. Според EnergyPost, „когато анализираме наличните данни, можем да направим някои интересни изводи за развитието на разходите при офшорната вятърна енергия. Офшорните вятърни турбини изглежда вече са по-евтини от газовите турбини с комбиниран цикъл (CCGT), въпреки че това все още не е отразено при субсидиите, които операторите получават“.

Енергията, добивана от една от електроцентралите, анализирани в проучването – тази от Анхолт – е била с цели 40 на сто по-евтина в сравнение с тази от предложенета АЕЦ „Хинкли“ във Великобритания. Планираната офшорна ветроенергийна ферма Хорнс ще доставя електроенергия при цена с 58 процента по-ниска в сравнение с тази на евентуалната ядрена централа.

1 коментар

  1. Ще ми се да се спре да се спекулира по темата.
    Някой от хорат акоито публикуват тези статии замисля ли се и за минута какво точно публикува ?

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*