Къща със зелен покрив в Сеул цъфти като цвете

HWA-HUN-IROJE-KHM-Architects-2

Къщата Хуа Хун в Сеул изглежда сякаш цъфти като цвете, разкривайки своя „хълмист“ зелен покрив така, сякаш е продължение на околния пейзаж. IROJE KHM Architects са проектирали къщата с идеята да хармонира с естествените околности и да да позволи на своите обитатели да се чувстват свързани с природата „по един съвсем пряк начин“. 

Цъфтящата къща“ се намира в близост до градската планина в сърцето на столицата на Южна Корея. Тя е кацнала на стръмен наклон, който ловко е интегриран в дизайна. Вместо да имитира топологичната конфигурация на естествената околна среда, сградата се явява геометричен контрапункт на планинския пейзаж.

Формата на къщата е образувана чрез използването на неправилни многостени, които приличат на цветни венчелистчета, които бавно се отварят, за да разкрият интериора на конструкцията. Зелените площи са проектирани като архитектурен хълм, покрит с растителност, която се „просмуква“ в интериора. Това пространство е разделено на различни нива – преден двор-градина, вътрешен двор с градина, стъпаловидна градина, градина-водопад, градина на покрива и различни вертикални градини.

HWA-HUN-IROJE-KHM-Architects-15 HWA-HUN-IROJE-KHM-Architects-14 HWA-HUN-IROJE-KHM-Architects-13 HWA-HUN-IROJE-KHM-Architects-12 HWA-HUN-IROJE-KHM-Architects-11 HWA-HUN-IROJE-KHM-Architects-10 HWA-HUN-IROJE-KHM-Architects-9 HWA-HUN-IROJE-KHM-Architects-8 HWA-HUN-IROJE-KHM-Architects-7 HWA-HUN-IROJE-KHM-Architects-6 HWA-HUN-IROJE-KHM-Architects-5 HWA-HUN-IROJE-KHM-Architects-4 HWA-HUN-IROJE-KHM-Architects-3 HWA-HUN-IROJE-KHM-Architects-1

Снимки: Серджо Пироне, IROJE KHM Architects

 

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*