Геотермална енергия отоплява прозрачна резиденция в Колорадо

Wildcat-Ridge-Residence-by-Voorsanger-Architects-1

Ако гледките на заснежени планини ви прави щастливи, без съмнение ще ви хареса резиденцията Wildcat Ridge Residence – една къща, която се отоплява с геотермална енергия и се гордее с невероятните си гледки към снеговете на Аспен, Колорадо. Проектирана от Voorsanger Architects, тази вила се намира на височина 2760 метра надморска височина. Тя е построена с минимален отпечатък – важен детайл от дизайна, като се има предвид крехката околна среда.

Къщата се простира от север на юг паралелно на гребена на билото на планината. Облечена е с прозорци от пода до тавана от всички страни. Така тя разкрива една непрекъсната, 360-градусова панорамна гледка към планинския пейзаж. Вълшебно! 

Двуетажната резиденция е издигната върху терен, който по-рано е бил изкопан за жилищен проект, който обаче е бил прекратен. Voorsanger Architects са се постарали визуално и физически да сведат до минимум въздействието на конструкцията върху ландшафта чрез създаване на проста фасада от стъкло и пясъчник. За строежа те използвали предимно местни естествени материали. Повторно залесили района, който е бил изсечен преди строежа на къщата. Предвидили са устойчиво захранване на дома с 72 геотермални сондажа и генератор.

Дизайнът се определя от три основни елемента: сгънат стоманен покрив, който поддържа тежките снегови натоварвания и изглежда „драматично“ окачен над алеята; голяма 4-метрова скална стена с мъхове, която разполовява дома на изток и на запад и прикрива структурните колони; огромни пространства с прозорци от пода до тавана, предлагат панорамна гледка към планината.

Западното крило е ориентирано към най-впечатляващия изглед към планинските склонове. Там са разположени общите части на дома, учебен кабинет и родителската спалня. Източното крило, което съдържа спалните за гости, е изправено пред гледката отдръпващата се планинска верига. Вътрешните стени, подове и тавани и са облечени в черен орех.

wildcat1 Wildcat-Ridge-Residence-by-Voorsanger-Architects-6 Wildcat-Ridge-Residence-by-Voorsanger-Architects-3 Wildcat-Ridge-Residence-by-Voorsanger-Architects-2 Wildcat-Ridge-Residence-by-Voorsanger-Architects-5 Wildcat-Ridge-Residence-by-Voorsanger-Architects-7 wildcat_9

Снимки: Voorsanger Architects

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*