Грийнпийс аплодира Cisco за еко-отговорност

Въпреки усилията на Google да лобира за политики за чиста енергия и инвестиции във възобновяема енергия, компаниите Cisco и Ericsson бяха тези, които отнесоха големите овации на Грийнпийс и се наредиха на челни места в класацията на най-зелените компютърни производители.

Организацията за екологично развитие публикува годишния си доклад за най-екологични ИТ бизнеси „Cool IT“ вчера. Тази класация анализира компаниите за корпоративни ИТ системи и потребителска електроника, особено в частта им за усилия за намаляване на вредните въздействия върху околната среда и постигане на по-голяма енергийна ефективност.

Тази година Грийнпийс постави на първо място Cisco. Причината – нейното решение да навлезе на пазара на сградно енергийно управление и смарт-грид – технологии, които ще отприщят навлизането на възобновяемата енергия и ефективност.

Ericsson и Fujitsu също се нареждат на предните места заради разработването на методи за измерване на екологичното въздействие от ИТ и за прилагането на осезаеми мерки за намаляване на вредните емисии.

Google пък получава негативна оценка от Грийнпийс, тъй като не е отчела емисиите си на парникови газове – нещо, което повечето наблюдавани компании правят. От голямата ИТ компания отказаха да коментират мотивите на Грийнпийс и посочиха, че тяхна вътрешна политика е да не огласяват такава информация. Говорител на фирмата подчерта, че центровете за данни на Google работят ефективно, консумират наполовина по-малко енергия в сравнение с обикновен център за данни и използват отпимизирани архитектури за раковете и за охлаждането си.

Като цяло Грийнпийс продължава да оказва натиск върху компаниите за ИТ и комуникации, за да ги подтикне да прилагат енергийни политики и да намалят вредните въздействия върху околната среда. Според еко-организацията, прилагането на ИТ в сферата на транспорта, сградите и ютилити сферата може да доведе до 15-процентно намаляване на вредните емисии през следващите 10 години.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*