Хора, пътища, велосипеди… и вело-култура

Често тук пишем за движението с велосипед, особено в контекста на градската среда и нейните предизвикателства пред колоездачите. Разискваме защо няма вело-алеи или защо са неудобни за ползване, има ли паркинги за велосипеди – на обществени места и при големи фирми и т.н.

Нека е пределно ясно: в Грийнтех сме поддръжници на велосипедната култура и искаме да има повече възможности хората да се движат из града със своите колелета! 

Говорейки за вело-култура обаче не можем да не признаем, че има какво да се иска и от самите велосипедисти. В последните няколко дена един видео-запис на моторист по Кресненското дефиле разпали дебата за поведението на водачите на автомобили, за нетолерантността по пътищата, за действията, заплашващи човешки животи. Малцина отчетоха, че поведението на много от онези, които се придвижват на две колела, е не по-малко рисково от това на самонадеяните шофьори! Това, за съжаление, важи с пълна сила за не един и двама велосипедисти.

Често срещано явление е човек да кара колело по пътно платно (улица, булевард), без да има никаква сигнализация. дори в сумрака и в тъмнината на вечерта тези колоездачи нямат предни и задни активни светлини, нямат и пасивни светлини (светлоотразители). За каски да не говорим. В съчетание с тъмните дрехи това си е заявка за самоубийствен инцидент.

Друго често срещано явление е преминаването на пешеходна пътека, без изобщо да се слезе от велосипеда. В закона за движението по пътищата е ясно казано, че велосипедистът трябва да пресича като пешеходец, бутайки колелото си. Вместо това немалко велосипедисти „изхвърчат“ на пешеходната пътека внезапно, карайки колелото си, и се стрелкат пред автомобилите, подлагайки на изпитание рефлексите на водачите. Това също е заявка за самоубийствен инцидент.

Свидетели разказват и за още по-груби нарушения, при които гореописаното се случва не на пешеходна пътека, а на пешеходен светофар, който свети червено за пешеходците!

Ето какво заснехме преди два дена, за има-няма 5 минути, на една пешеходна пътека в София, която свързва две части от популярен парк – Борисовата градина – на място, където се срещат две алеи:

bikers_01

bikers_02bikers_03bikers_04bikers_05bikers_06bikers_07bikers_08bikers_09bikers_10

 Пак там, на същото място и по същото време, дойде и един добър пример, който изпълва душата с радост и оптимизъм:

bikers_11

bikers_12

bikers_13

bikers_14

bikers_15

2 коментара

  1. Моля да цитирате в кой точно член от Закона за движението по пътищата е коментирано движение на велосипеди по пешеходна пътека? Че аз не го намерих никъде.

  2. Друго неприятно ‘явление’ е велосипедист, движейки се по платното, забелязва пешеходец, който пресича по пешеходна пътека ‘зебра’, и колоездача се засилва или изобщо не намалява / спира, с идеята да отреже пътя на пешеходеца (при условие, че колите са спрели търпеливо и изчакват)!

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*