Самозахранваща се камера може да снима цяла вечност

Запознайте се първата в света енергийно автономна, напълно самостоятелна откъм захранване камера. Тя е способна да записва изображения буквално вечно. Теоретично устройството може да снима безкрайно дълго благодарение на вътрешен механизъм, който продължава да я зарежда по всяко време.

279CA0BB00000578-3041032-image-m-9_1429145272522
Снимка: Лаборатория по компютърни технологии, Колумбийски университет

Изобретена от учени в Лабораторията по компютърни технологии при Колумбийския университет в САЩ, прототипната камера е изградена върху една много проста концепция: цифровите фотоапарати и соларните панели, макар да имат съвсем различни цели, се нуждаят от светлина. Комбинирането на двете технологии може да създаде постоянно записващо устройство, което не изисква батерии или външен източник на захранване. Достатъчно му е да е в близост до постоянен поток от светлина.

Ключът към новата видеокамера е полупроводниково устройство, наречено фотодиод, което му позволява да превключва между две сензорни функции – фотопроводяща за заснемане на изображения и фотоволтаична за зареждане на камерата. Снимачното устройство трябва първоначално да бъде захранено с помощта на външен източник при 2,74 V, но след това може да работи самостоятелно безкрайно дълго.

Истина е, че тази камера надали ще създаде най-добре изглеждащите снимки, коитo можем да си представим, но със своята уникална способност тя би била идеална за мониторинг в горите и джунглите, където да „наблюдава“ диви животни, трудни за виждане от човека, или пък да се използва като охранителна камера.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*