50 години Закон на Мур: енергийната ефективност на процесорите расте по-бързо

На 19 април 2015 година се навършват 50 години от дефинирането на Закона на Муур – „неписано споразумение между електронната индустрия и световната икономика, което вдъхновява инженери, изобретатели и предприемачи да мислят за това какво е възможно“. През 1965 г. Гордън Мур, съ-основател на Intel, казва, че броят на транзисторите върху единица площ при новите модели микропроцесори нараства приблизително два пъти на всеки 18-24 месеца.

computing-713454_600

Законът на Муур прави възможни много от днешните иновации – носимите технологии, изследването на генома, интелигентните градове. Изчислителна мощ, за която някога са били нужни цели стаи, сега е побрана в устройства с джобен размер. Така законът помага на индустриите да се справят с трудни проблеми и превръща фантастични идеи в доходоносни бизнес начинания.

Любопитно наблюдение по този повод сочи, че енергийната ефективност на новите модели микропроцесори се увеличава дори още по-бързо от изчислителната им мощ. Броят на компютърните изчисления на база един джаул енергия се удвоява на всеки 1,57 години. Това наблюдение е известно като Закон на Куми. Тенденцията е изключително стабилна от 1950-те години насам и със сигурност това развитие е по-бързо от дефинираното в Закона на Мур. „При фиксирано изчислително натоварване количеството батерия, която е необходима, спада с фактор 2 на всеки 18 месеца“, казва самият Джонатан Куми.

Това означава, че за едно десетилетие енергийната ефективност на компютрите се увеличава стократно!

Подобно наблюдение е изключително важно във време, в което енергийните разходи се превръщат във все по-важен фактор в икономиката на големите центрове за данни.

По силата на втория закон на термодинамиката и принципа на Ландауер компютърната мощност не може да продължи да става по-енергийно ефективна завинаги. Ако приемем, че енергийната ефективност на компютрите ще продължи да се удвоява на всяка година и половина, границата на Ландауер ще бъде достигната през 2048 г.

Интересно наблюдение, свързано със закона на Куми, е свързано с промяната на начина, по който компютрите използват енергията. „Нашите изчислителни нужди са се променили. В продължение на години след формулирането на Закона на Мур компютрите бяха скъпи, сравнително редки и редовно бяха изтласквани до предела на своите изчислителни възможности. Сега, когато те са евтини и масови, ударението при проектирането на чиповете е изместено от разработването на все по-бързи процесори за стационарни машини към обработката с ултра-ниско потребление на енергия в мобилни устройства като преносими компютри, мобилни телефони и таблети“.

notebook-405755_640

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*