Adidas ще използва пластмасови отпадъци от морето в продуктите си от 2016 г.

 denim-315724_640

Немската фирма за спортни стоки Adidas се съюзи с група еколози, която се борят за прочистването на световния океан, за реализацията на план за разработване на материали, направени от пластмасови отпадъци от морето. Фирмата ще може да използва тези материали в продуктите си.

Като резултат от партньорството си с инициативата Парли за опазване на океаните Adidas ще преустанови използването на найлонови торбички в своите 2900 магазина по света.

Пластмасите, използвани в производството на потребителски стоки, причиняват замърсяване на океаните с огромна „природна капиталова стойност“ (мярка за екологично увреждане), изчислявана на най-малко 13 милиарда долара годишно, според Програмата на ООН за околната среда (UNEP).

Парли – група от художници, дизайнери, музиканти и учени – от своя страна казва, че много от пластмасовите отпадъци се озовават в средата на океанските течения, което е опасно за китове, птици и костенурки.

Оповестявайки своята нова инициатива, Adidas заяви, че ще работи с Парли за разработването на влакна, направени от рециклирани океански отпадъци. Тези влакна ще се използват в облеклата, които фирмата прави, и евентуално в части от обувките. Употребата на новите влакна ще започне от следващата година.

Това не е първият пример за използване на пластмасовите отпадъци за създаването на нови дрехи. Миналата година холандският производител на дънкови облекла G-Star Raw, също със съдействието на Парли, започна производството на деним от пластмасови отпадъци.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*