50 000 електромобила са регистрирани в Норвегия

e-car-plug

Норвегия обмисля ревизия на своите субсидии за електрически превозни средства, след като щедрите държавни стимули превърнаха страната в най-големия потребител на автомобили, захранвани с батерии, в целия свят. Това обаче ощетява държавните приходи, съобщават от Министерството на финансите.

В понеделник Норвегия регистрира 50 000-ната електрическа кола. Това стана почти три години по-рано от очакваното. Постижението е благодарение на схемите за държавна помощ, които включват намаляване на данъците и предвиждат множество ползи, включително освобождаване от пътни такси и такси за паркиране, безплатни станции за презареждане и право на използване на бус-лентите.

Една пета от всички нови леки автомобили, продавани в Норвегия, са електрически. През изминалата година една трета от всички автомобили, продадени в малката държава – с едва 5,1 милиона души население – са били превозни средства, захранвани с батерии.

Нашата цел е да постигнем окончателно споразумение относно прегледа на бъдещето на автомобилостроенето и данъците за горивата“, заявиха от министерството на финансите. „Резултатът от прегледа ще бъде обявен в ревизирания бюджет (през май)“.

Сегашната схема за стимули е в сила от 2012 г. Тя обаче стана обект на остри критики миналата година, когато се увеличиха продажбите на луксозния седан Tesla Model S. Тогава бюджетът загуби 3-4 млн. крони от очакваните приходи.

Норвежката асоциация за електрически коли твърди, че бонусите трябва да бъдат запазени за по-дълго, тъй като едва два процента от колите на пътя са електрически. Това е сравнително малка цифра, въпреки че Норвегия води пред останалата част на света и то с голяма разлика.

 

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*