Дубай строи знаков 3000 MW соларен проект

Дубайската комисия по електроенергията и водата обяви старта на трертата, 800 MW фаза от изграждането на соларния парк „Мохамед бин Рашид Ал Мактум“. Очаква се търгът да бъде обявен през третото тримесечие на годината.

solar_panel_SXC_HU

Решението е част от стремежа на Дубай да увеличи използването на чиста и възобновяема енергия. Емирството наскоро повиши своята цел за потреблението на възобновяема енергия – сега стремежът ще е към 7% дял на ВЕИ до 2020 г. и 15% дял на ВЕИ до 2030 г.

Дубайската комисия по електроенергията и водата, която управлява и експлоатира соларния парк „Мохамед бин Рашид Ал Мактум“, един от най-големите проекти за възобновяема енергия в региона, ще приема предложения за консултант проекта от 1 април до 3 май.

Първата, 13 MW фаза от проекта, беше включена през 2013. Консорциум, воден от ACWA от Саудитска Арабия и TSK от Испания, бе избран за изпълнението на втората, 200 MW фаза на соларния парк. Тя ще започне да функционира до 2017 г.

Соларният парк „Мохамед бин Рашид Ал Мактум“ е един от най-големите стратегически проекти за възобновяема енергия в света. Той е базиран на модела независимия производител на електроенергия (IPP) модел и се очаква превърне Дубай и ОАЕ в лидер сред страните от региона в производството на енергия от възобновяеми източници.

След постигането на най-ниската в света стойност на производството на фотоволтаична енергия при втората фаза на соларния парк „Мохамед бин Рашид Ал Мактум“ и след удвояването на нейния капацитет от 100 MW на 200 MW сега идва ред за обявяване на третата, 800 MW фаза,“ обобщи управляващият директор на Агенцията Саеед Мохамед Ал Тайер. По думите му, емирството сега е на път да постигне общ капацитет на соларния парк от 3000 MW.

1 коментар

  1. 3000 мегавата – Дубай и Емирствата нямат какво да правят толкова много енергия.
    Единственото което ми идва наум е, че с този ток ще правят дизел и газ и ще ги продават заедно с петрола и газа който изпомпват от земята.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*