Изложба в Павликени показва керамика, изработена по древна технология

Все повече изследвания анализи потвърждават, че голяма част от съвременните материали са вредни за здравето. Популярната дамска козметика – сапуни, лак за нокти, парфюми – води до смущения в ендокринната система и ранна менопауза. Тоалетните химикали предизвикват проблеми и при мъжете като повишени нива на рак на тестисите и стерилитет. Не са пощадени и децата – фталатите – химически вещества, които правят пластмасите меки и гъвкави – са неизбежна част от много от детските играчки, а заедно с други токсини ги има и в спортните стоки. Фталатите участват в направата на пластмасовите купи, чинии и чаши за домакинството, завеси за баня и др.

 pottery-622685_1280В светлината на тези открития е добре да се предпочитат продукти от повече естествени материали. Затова не можем да не се зарадваме на вестта, че млади хора от Павликени са се заели да изработват керамика по древна, традиционна за нашите земи технология. Те дори подредиха и изложба със свои разработки. Тя беше открита от кмета инж. Емануил Манолов и е изложена във фоайето на Регионалната библиотека във Велико Търново.

Експозицията е част от проекта „Млaдитe хopa oживявaт дpeвнoтo кepaмичнo нacлeдcтвo нa общинa Пaвликeни“. Според кмета на общината това е бил своеобразен социален експеримент, тъй като младите хора са се включили като доброволци, за да се обучат на тeхнoлoгиятa нa дpeвнитe мaйcтopи, paбoтили в Античния кepaмичeн цeнтъp кpaй Пaвликeни. Нaциoнaлнoтo cдpyжeниe нa мaлкия и cpeдния бизнec в Бългapия и Аcoциaциятa зa peгиoнaлнo yчacтиe и paзвитиe oт Фpaнция са партньори по проекта.

Най-малко две са ползите от подобен проект. От една страна по този начин се съхранява и възражда древна традиция, която е типична за нашите земи – традиция, която впечатлява гостите на страната. От друга, керамиката е изключително здравословен материал, който не съдържа отровни вещества или алергени. Затова поздравления за младите хора от Павликени!

По информация от БТА

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*