Малчугани от Русе ще се учат в „Читалня сред природата“ и „Занималня на открито“

nature_educУчениците на ОУ „Христо Смирненски“ в кв. Долапите в Русе ще се учат на предметите Роден край и Околен свят буквално сред природата. Техните занятия ще се провеждат на открито в „Читалня сред природата“.

Малчуганите от ЦДГ „Роза“ в с. Ново Село пък ще играят в „Еко детска градинка“, изградена от естествени материали.

„Занималня на открито“ ще възпитава децата от ОДЗ „Райна Княгиня“ в град Мартен. Целта е учебно възпитателния процес да бъде изнесен сред природата с цел приобщаване на децата към „зелената идея“.

Прекрасното решение ще стане възможно тази есен, след като община Русе спечели осем проекта на стойност 60 000 лева от конкурса „Обичам природата – и аз участвам“. Основен акцент в успешно класираните проекти е поставен върху опазване на околната среда, насърчаване на доброволния труд, повишаване на екологичната култура у подрастващите и отговорно отношение на гражданите към опазване на природните ресурси.

Финансиране в рамките на програмата ще получат две училища, две детски заведения, един русенски квартал и три кметства на територията на Община Русе. Общата стойност на одобрените проекти възлиза на 60 000 лв., като съответно детските заведения и училища получават до 5 000 лв. финансов ресурс, а на квартали и кметствата програмата отпуска до 10 000 лв.

Мултифункционална детска площадка за децата на град Мартен ще бъде изградена в центъра на града.

Жителите на с. Тетово с доброволен труд ще залесят и зацветят терен за многофункционална зона за спорт, отдих и игра.

В с. Николово е предвидено облагородяване и озеленяване на трайно занемарено обществено пространство.

Русенският кв. „Долапите“ ще промени своята визия чрез създаване на кът за отдих и игра с беседка, пикник маси, пейки и кошчета за разделно събиране на отпадъците.

Проект за облагородяване и озеленяване на дворното пространство спечели и Средношколското общежитие в град Русе. Чрез предвидените спортни съоръжения учениците ще оползотворят свободното си време сред природата.

Очаква се проектните дейности да бъдат завърщени през октомври тази година.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*