ЧЕЗ планира да прави най-големия европейски вятърен парк в Румъния

Чешкото електро-дружество CEZ обяви, че се кани да започне изграждането на вятърен парк при Фантанеле в Североизточна Румъния, съобщи АФП. Според ЧЕЗ, това ще е най-голямата вятърна ферма в Европа.

Проектът е на стойност 1,1 млрд. евро. Фермата ще е с капацитет 600 мегавата. Тя ще има 240 турбини.

Първите турбини ще започнат да въртят перките още през септември тази година. Проектът трябва да бъде окончателно завършен през 2011.

Огромната инвестиция ще е свързана както с конструирането и инсталирането на вятърните турбини, така и с изграждането на прилежащата инфраструктура, обясниха от ЧЕЗ. Става дума за необходимите пътища, водоснабдяване, свързване и др.

Румънският министър на икономиката Адриан Видеану пък обяви, че правителството вече е получили заявки от компании, желаещи да строят вятърни ферми, за общо 23 хиляди мегавата мощности. Това далеч надминава капацитета на националната електрическа мрежа, категоричен е Видеану.

По-рано испанската Iberdrola бе обявила, че има планове да построи най-голямата в света офшорна вятърна ферма в Югоизточна Румъния, припомня АФП. Този проект трябва да приключи през 2017 г. Той ще е с капацитет 1600 мегавата. Инвестиции в чиста енергия в Румъния планират и местната Petrom (OMV) и италианската Enel.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*