ЕС одобри вноса на още 10 вида ГМО култури

GMO

Европейският съюз одобри вноса на 10 нови вида генетично модифицирани култури и още два вида цветя. Това са първите разрешения от 2013 г. насам – повече от година след кто една проверка блокира процедурата по издаване на одобрение.

Европейската комисия заяви, че е раарешила вноса на 10 нови вида царевица, соя, памук и рапица или като храна за хора или животни, за срок от 10 години. На практика културите са произведени от Monsanto, BASF и Bayer CropScience и основно ще се използват за фуражи.

Също така ЕС удължи с 10 години употребата на седем други култури, които са вече в употреба, произведени от Bayer, Monsanto, Dupont Pioneer и Dow AgroSciences седем други култури.

Широко разпространени из Северна и Южна Америка и Азия, ГМО културите разделиха обществото в Европа. Екологичните групи казват, че се тревожат за въздействието върху околната среда на тези култури. Други поставят въпроса доколо здравословни са тези култури за хората. Трети напомнят, че използването им води до налагането на корпоративен контрол върху хранителната верига. Производителите твърдят, че проучванията показват, че посевите са безопасни.

Одобренията ще бъдат включени в съществуващия списък с 58 ГМО култури, разрешени в Европейския съюз. Генетичните модификации касят предимно защита срещу вредители или устойчивост към хербициди. Одобрени за внос са и два вида карамфили, разработени от Suntory Holdings.

Одобренията разглевиха както анти-ГМО лагера, така и поддръжниците на ГМО. Правителството на САЩ, заяви, че решението представлява „ограничение на търговията и пречка за преговорите за планираното споразумение за свободна търговия между ЕС и САЩ. Еколозите пък са недоволни, че промяната не предоставя правно основание за отделните национални правителства да се откажат и на практика ще доведе до наплив от нови одобрения.

От Грийнпийс коментираха, че председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер наруши обещанието си за промяна на правилата за ГМО, която да позволи на националните правителства да забраняват този вид култури дори при наличие на разрешение на ниво ЕС. Това ще наложи ГМО културите на пазара на ЕС, дори ако мнозинството от страните се противопоставят на тенденцията.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*