Китайски ДНК експеримент разпали нажежени дебати

Биолози в Китай са извършили първия експеримент за промяна на ДНК на човешки ембриони. Новината разпали остри дебати и протести сред учените, които предупреждават за потенциална промяна на човешкия геном по начин, който може да продължи поколения наред. Експериментът използва спорна техника, наречена CRISPR / Cas9, и представлява биологична версия на функцията „намери и замени“, позната ни от текстообработващите програми.

dna-163466_1280

Учените въвели ензими, които първо се свързват с мутирал ген – такъв, който е отговорен за определена болест – и след това го заменят или поправят. Екипът от универститета Сун Ятсен в Гуанджоу е експериментирал с 86 едноклетъчни човешки ембриони – всички от клиники по репродуктивно здраве; ембрионите са имали хромозомни аномалии, които не са им позволили да се развият и превърнат в бебета.

Целта на учените била ген, наречен HBB, който може да доведе до кръвното заболяване бета-таласемия.

Около една дузина от ембриони изобщо не оцелели след „редакцията“ на генома. От оцелелите ембрионите голяма част показали „не-целеви“ ефекти , което означава, че са били изменени гени, различни от HBB. Други ембриони пострадали от „неблагоприятни мутации“. Само малка част от ембрионите преминали през процедурата успешно“.

Учените предупреждават, че промяната на ДНК на човешките сперматозоиди, яйцеклетки или ембриони може да доведе до неизвестни последици за бъдещите поколения, тъй като промените се предават от поколение на поколение. Те отграничават този тип „генно инженерство от другото, при което се променят ДНК на не-репродуктивни клетки за коригиране на гени на заболявания.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*