„Био“, „еко“ и „органичен“ формират бизнес отличен

Аз искам да ям чиста храна, но не пазарувам от био-магазините“. Така казват все повече мои приятели, които се стараят да живеят по-екологично и по-здравословно в сърцето на големия град.

Все повече хора прозират добре известното – няма начин „натурален сок“ на рафт в магазина със срок повече от ден, съхранявана извън хладилник, и с вид хомогенен и гладък като от рекламна снимка, да бъде действително натурален. За съжаление до голяма степен се сбъдна мрачното „пророчество“ на някои скептици. „Био“ се превърна в един голям маркетингов трик. Това вече е мини-индустрия в рамките на хранително-вкусовия сектор, която навярно може да засенчи и най-смелите представи за марж на печалба.

carrots-155715_1280

Истинските „органични“, био“ и „еко“ храни обичайно не са елегантно пакетирани, с равномерни размери и убедителни срокове на годност. Който си е брал ябълки „от село“ знае, че те обикновено са по-дребни от онези на красивата сергия, не лъщят, понякога са криви, нерядко имат неравности и петна. И доста често са червиви. И те са точно такива именно защото са отглежани без пестициди, без да са подхранвани с изкуствени торове, без да бъдат обмазвани с парафини за дълготрайност и добър вид…

За сметка на това склонните да се вманиачават купувачи изобилстват. Водени от прочетеното и чутото в медиите, но израснали в градската среда, а навярно и позабравили уроците от училище, мнозина са склонни да приемат за вярно всяко твърдение за полезността на дадено растение, за „екологичния“ произход на дадена храна, за здравословното въздействие на даден навик.

red-417101_640

Един показателен пример бе увлечението в последните години по прословутата спирулина. С име слабо познато и тиражирано добре в медиите обаче (не е трудно да се провери в чии интерес), спирулината бързо се превърна в хит и бе обявявана за супер-здравословна, лечебна и изобщо вълшебна храна. Кой да знае, че съставът на таблетките поразително прилича на този на спанака…

Аз съм веган и не ям пчелен мед“, заяви наскоро една дама. Но какво е пчелният мед, ако не нектар от цветята, събран и с вентилиран до намаляване на влажността до 18-20%? И прополисът, като меда, не е нещо, което пчелите създават – те само го събират. Не случайно мъдрите пчелари казват, че „пчелите са функция на растенията“! И още: „ако се чудиш как трябва да бъде, помисли как е в природата“, разсъждава д-р Боян Първулов, ветеринар, микробиолог и един от най-старите пчелари у нас.

Живеейки в бетонната гора обаче, мнозина са забравили как е в природата. Някои дори не са и виждали! Забравили са и как е на земеделското поле и фермата – там, където се създават и „органичните“, и „неорганичните“ ни храни. Затова са готови да повярват лесно на всяка брошура и всеки „био“ етикет. Достатъчно е да има търговци, които да поговорят убедително.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*