Ню Йорк ще гаси нощното осветление в помощ на прелетните птици

По време на своите тежки полети на север към местата за гнездене птиците, които мигрират по Източното крайбрежие на САЩ, ще имат една пречка по-малко. Сега вече няма да ги объркват ярките светлини на Ню Йорк.

wild-geese-249134_1280

Губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо обяви, че всички сгради на държавните структури ще гасят външното осветление вечер – с изключение на случаите, когато то е от критично значение. Светлините ще угасват вечер в 23:00 ч. Това ще се случва по време на пиковата миграция през пролетта и есента.

Щатът се намира по трасето на атлантическия прелетен път – един от четирите основни маршрута за прелетните птици, идващи от севера през пролетта към своите топли зимни скривалища.

За да прелетят, много от мигриращите пернати – включително цветни дроздове и други пойни птици – летят през нощта и се ориентират по звездите, ръководейки се от разположението на съзвездията. Ала външното осветление на сградите през нощта, особено при лоши метеорологични условия, може да дезориентира птиците. Това води до техното отклоняване, сблъсъци с прозорци, стени, прожектори.

Феноменът, наречен „фатално привличане към светлината“, убива по около 500 милиона до един милиард птици годишно само в Съединените щати!

Сега ярките светлини ще бъдат изключвани нощно време по време на пролетната миграция на север – от 15 април до 31 май – и отново по време на есенната миграция на юг – от 15 август до 15 ноември.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*