Пчелите се пристрастявали към неоникотиноидите?

Пчелите могат да се окажат пристрастени към растителния нектар, който съдържа известно пестициди на база неоникотиноидни вещества – по същия начин, по който хората се пристрастяват към цигарите, установи ново изследване.

bees-600_522

Излагането на въздействието на така наречените неоникотиноиди засяга размножаването и растежа на пчелните колонии при медоносните и някои други видове пчели. Сега обаче най-новото изследване в областта добавя различен поглед над потенциалните вреди от химикалите. Проучването бе публикувано в сряда.

Европа вече въведе ограничения за три пестицида на база неоникотиноиди, позовавайки се на опасенията за пчелите. Дебатът обаче продължава, когато става дума за въздействието на ниски дози от тези вещества върху пчелите и други „нецелеви“ насекоми. Производителите на пестицидите – такива като Bayer и Syngenta – казват, че въпросните вещества са аважни, защото унищожават вредителите и подобряват реколтата. Критиците обаче се опасяват, че неоникотиноидите намаляват пчелните популации, които са от решаващо значение за опрашването на културите.

За да научат повече, Джералдин Райт и колегите й от Университета в Нюкасъл провели научен експеримент. Те предложили на пчели две „менюта“ – захарен сироп с чиста вода и захар и захарен разтвор, съдържащ много ниски дози неоникотиноиди.

Учените били шокирани, когато видели, че пчелите пият повече от разтвора от пестицидите. Това, според изследователите, означава, че пчелите-работнички в естествена среда биха действали по същия начин.

Изправени сме ред главоблъсканица. Пчелите са привлечени към неща, които всъщност оказват отрицателно въздействие върху техните двигателни функции и способността им да събират храна“, казва Райт.

Най-вероятната причина е сходството на химикалите с никотина, който от своя страна се произвежда от тютюневите растения, за да се предотвратява атаките на насекомите. В големи количества никотинът е токсичен, но в малки дози действа като наркотик.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*