Как да станем енергийно ефективни, ако не мислим за ефективността

Днес Агенцията за устойчиво енергийно развитие обяви подготовката на схема за търговия с „бели сертификати“ в България. Както е обичайно, още на входа, при регистрацията си, журналистите на пресконференцията получиха прес-съобщение. Както е обичайно – в папка с лога на организатора, партньорските организации и оперативната програма, по която се финансира проектът. Вътре имаше прес-съобщение, отпечатано на 6 листа: 

DSC_4404

6 листа с 6 страници, отпечатани едностранно.

Последната, шеста страница, е полупразна: тя съдържа 4 реда текст – име и контакти за повече информация. 

Можеше тези последни 4 реда да бъдат „побрани“ на предходната страница. Така щеше да се спести този – и без друго празен – лист хартия. Тогава цялото прес-съобщение щеше да е отпечатано на 5 листа. Едно отсечено дърво по-малко.

Можеше тези 6 страници да бъдат отпечатани двустранно. Тогава това прес-съобщение щеше да е разположено въру 3 листа. Няколко отсечени дървета по-малко.

Можеше тези прес-съобщения да се раздадат без папки – тези лъскави картончета не носят каквато и да е информация, нужна на журналистите (и нека си признаем, след пресконференцията те обичайно отиват в кошчето). Няколко десетки дървета по-малко.

Можеше дори да не се отпечатват толкова много прес-съобщения, защото вече е обичайно поне неколцина от журналистите в залата да водят своите записки директно на лаптоп, нетбук или таблет. За тях щеше да е и по-удобно, и по-лесно да получат прессъобщението в електронен вид, директно на пощата си, чрез файлов трансфер или чрез външна памет. Още десетина отсечени дървета по-малко.

Мошеже. Но за да се случи така, хората, които отечатват прес-съобщението, трябва да са настроени да мислят за пестене на ресурсите! Пестенето на ресурси – това е начин на мислене и той не прави разлика дали иде реч за дървета, вода или енергия. Когато мислиш за това как да щадиш ресурсите, мислиш как с единица ресурс да постигнеш максимален ефект. Именно това се нарича ефективност. А не е ли именно ефективността основна задача на една агенция за устойчиво енергийно развитие?!

Докато политиките ни за енергийна ефективност, опазване на водите (водна ефективност) и т.н. се „коват“ от хора, които не са настроени да мислят за икономичното използване на ресурсите, как ще постигнем прословутата енергийна ефективност?! Въпросът е реторичен, естествено.

1 коментар

  1. Можеше, ама ако беше направено така, „нашите“ хора дето правят диплянките за прессъобщението как щяха да откраднат няколко хил лв. 🙂

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*