Красив витраж работи като соларен панел

Current-Window-solar-panel-1

В продължение на няколко години технологичните компании усърдно работят по създаването на прозрачни слънчеви панели, които могат да служат като прозорци и по тозьи начин много по-лесно да се интегрират в съвременните сгради. Този витраж обаче е един много интересен нов прочит на въпросната идея за прозорци от соларни панели. Създаден от холандския дизайнер Мариян ван Аубел, прозорецът генерира електрически ток чрез събиране на енергия, която се улавя, когато слънчевата светлина въздейства върху цветните пигменти – процес, сходен с този при фотосинтезата при растенията. Енергията се изпраща към USB порт на перваза на прозореца.

Current-Window-solar-panel-3

Според ван Аубел, парчетата стъкло са изработени от „слънчеви клетки от светлочувствителни бои“. Те използват свойствата на цвета си, за да създават електрически ток. Уловената енергия може да се използва за захранване на дребни уреди. Така например вграденият USB порт в перваза на прозореца може да зарежда стандартен смартфон – е, вярно, малко бавничко, за около седем часа.

Въпреки, че витражът е съвсем малък по размер, ван Аубел се надява, че той може да бъде репликиран в много по-голям мащаб. Технологията може да бъде приложена при големите фасади от цветно стъкло на църкви и катедрали, стари училища и университети, учреждения.

 Current-Window-solar-panel-2

Фото: Current Window

 

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*