EcoCasa Suyana – проект с отворен код за устойчива и екологична къща в Аржентина

EcoCasa Suyana е проект, иницииран от двойка млади инженери, любители на пътешествията. Те имат амбицията идеята им да се утвърди като първата екологична, икономична и със 100% отворен код къща в Аржентина.

Suyana“ означава „надежда“ на езика кечуа. Идеята за „ЕкоКъща Надежда“ е да се изгради зелен, устойчив и достъпен дом, който може да послужи за модел за жилищата на местните общности. Концепцията е създадена от Ноа и Кристиян – млада двойка инженери, които преди 9 месеца решили радикално да променят живота си. Те продали всичко, което притежават в Буенос Айрес, и започвали пътуване из Латинска Америка.

ecocasa_suyana

По време на пътуването си те открили, че социалните и екологичните проблеми пред хората имат лесно решение, ако са налице правилните материали и ноу-хау. Ноа и Кристиян осъзнали, че „с цел подобряване на качеството на живот и намаляване на въздействието върху околната среда, трябва да се съберат на едно място различни устойчиви технологии и практики: в една къща, която може да бъде посетена и да послужи като вдъхновение за направата на по-добри жилища“. Всеки етап от работата им ще бъде документиран. Проектът ще бъде 100% отворен код, за да може да се споделя информация с хората в нужда.

Дизайнът ще може да се адаптира в зависимост от климата, населението и наличните материали, така че къщата да се адаптирана към модела на живеене в други части на света.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*