Могат ли дроновете да борят обезлесяването?

fern-437964_640Всяка година Земята губи около 26 милиарда дървета заради добива на дървен материал, минното дело, селското стопанство и строителството. Около 15 милиарда дървета биват засаждани годишно в световен мащаб.

Не е нужно да си специалист по висша математика, за да сметнеш, че годишният дефицит от 11 милиарда дървета не чертае никак устойчива траектория.

Да дойдат дроновете!

Най-известни през последните години със своите военни приложения, както и за разкриване в публичното пространство на на безчинства от всякакъв характер, дистанционно управляемите безпилотни летателни апарати (БЛА) навярно могат да бъдат използвани за засаждането на дървета? Това би мого да изравни скоростта на залесяване с настоящото ниво на обезлесяване.

Това е идеята на BioCarbon Engineering от Оксфорд, Англия – да преборим обезлесяването от индустриален мащаб със залесяване от индустриален мащаб.

За да постигне целта си за засаждане на един милиард дървета годишно, BioCarbon е разработила армия от БЛА, които – ако всичко върви по план – ще се включат в залесителен процес от три етапа:

картографиранe:

Mapping_rbsvk1

засажданe:

http_s3.amazonaws.com_feather-files-aviary-prod-us-east-1_f5da8ea5e_2015-04-14_1d957c2d0f56482e8a02a0a4ab3fe7d0_zmvz5r

мониторинг:

http_s3.amazonaws.com_feather-files-aviary-prod-us-east-1_f5da8ea5e_2015-04-14_69b200b2107448a2aeba75f84e1d9fff_zsu3cl

Генерирайки сложни 3D карти на ландшафта, дроновете могат да бъдат използвани, за да се определи точно къде да се засадят дървета, както и колко посадъчен материал е нужен, за да се възстанови гората. Тогава, кръжейки над земята на 2-3 метра височина, дроновете ще използват въздух под налягане, за да „изстрелват“ семена, прецизно насочвайки ги към земята. Всяко семенце е капсулирано в „обвивка от богат на хранителни вещества хидрогел“, който има за задача да захранва семената до пускането на корен. По-късно дроновете могат да се използват за проследяване на растежа на фиданките.

BioCarbon казва, че тяхната система е по-добра и по-евтина от всеки друг метод на залесяване. Със скорост от десет семена в минута два безпилотни самолета могат да засаждат по 36 000 семена на ден, според основателя на BioCarbon Лорън Флетчър.

Решението е значително по-ефективно от традиционните методи на засаждане. По-интересното е, че стойността възлиза на около 15% от разходите, типични за традиционните залесителни мерки.

Един милиард дървета годишно не е достатъчно за преодоляване на зашеметяващите темпове на обезлесяване, но е впечатляващ старт.

От BioCarbon посочват още, че планират да проведат окончателните изпитания на своята система до края на годината.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*