Саркофагът на разрушената АЕЦ в Чернобил ще е готов до ноември 2017 г.

Водещите световни сили обявиха, че новото защитно покритие над разрушената АЕЦ в Чернобил ще бъде завършено до ноември 2017 г. Обещанието е категорично, въпреки че те все още има недостиг на средства, за да се продължи проектът.

Йохен Фласбарт, германският държавен секретар по околната среда, представляващ групата на седемте най-големи икономики, заяви, че вече са налице „конкретни ангажименти“ за осигуряването на 530 милиона евро от останалите 650 милиона евро, необходими за завършване на „саркофага“. Фласбарт заяви, че е уверен, че страни като Русия и Китай ще предоставят останалите пари, след като са поели обещания да го направят.

nuclear-power-598820_1280

Експлозията и последвалият пожар в атомната електроцентрала в Чернобил на 26 април 1986 г. се считат за най-лошата ядрена авария в света.

Взривяването отмества тежкия стоманобетонен капак на реактора, изпращайки облак от радиоактивни частици над цяла Северна и Западна Европа, който достига до източната част на САЩ. През следващите 6 месеца бива построен временен капак, който да защити околната среда от по-нататъшна радиация. За него обаче е предвидено да издържи не повече от 30 години. Той вече има пукнатини, които неколкократно трябваше да бъдат закърпвани.

Новата покриваща структура се изгражда върху оригиналния „саркофаг“ с надеждата, че това ще позволи старият реактор в крайна сметка да бъде демонтиран.

Смята се, че целият план по изграждането на покритието ще струва общо 2.10 милиарда евро до времето, когато бъде окончателно завършен. В сряда Г7 и Европейската комисия потвърдиха, че ще налеят още 165 милиона евро в проекта, докато други държави ще налеят още 15 милиона.

Европейската банка за възстановяване и развитие, където се проведе срещата, е най-големият донор на средства. Тя е предоставила 350 милона евро и евентуално ще покрива бъдещи дефицити.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*