1/4 от колите причиняват 90% от замърсяването на въздуха, който дишаме

Не е тайна, че „таратайките“ на пътя допринасят за емисиите на парникови газове с обезпокоителни темпове. Ново проучване на Университета в Торонто потвърждава това, което еколозите теоретизират от известно време: само 25 на сто от коли и камионите са отговорни за цели 90% от замърсяването на въздуха, който дишаме! Учените са измерили емисиите от превозните средства „в действие“, за да разберат как точно мръсните им емисии повлияят на нашата околна среда. Някои от техните заключения са доста изненадващи. 

exhaust_pipes (1)

Откритията, публикувани в специализираното списание „Атмосферно-измервателни техники“, описва процеса, който изследователите са използвали за определяне на тази нова информация. Учените са отчели емисиите от 100 000 превозни средства на пътя чрез използването на сонди за въздушни проби за измерване на изходящите газове на един от най-натоварените пътища в Торонто – „College Street“. По същество: 25 процента от превозни средства, най-големите „производители“ на вредните емисии, се оказали и източник на 95% от саждите, 93 процента от въглеродния оксид и 76 процента от летливите органични съединения, много от които са свързани с рак.

Тъй като ние разглеждахме какво излиза от ауспуха на отделните превозни средства, видяхме много вариации. Как шофира човек, колко бързо ускорява, каква е възрастта на превозното средство, как се поддържа колата – всичко това са неща, които могат да повлияят и те всички те могат да имат ефект върху замърсяването“, обясни Грег Еванс, инженер-химик от Университета в Торонто и съавтор в изследването.

Проучването, проведено в партньорство с Environment Canada, призовава за по-добро тестване на емисиите, повече стимули за насърчаване хората да преминат към по-чисти превозни средства (като бонуси за отказ от старите автомобили), отдаване на по-голямо значение на „консервативните шофьорски навици“.

3 коментара

  1. новите коли горят малко по-малко гориво. за да се произведе нова кола представяте ли си колко ресурси са нужни превозени от целия свят обработени и отново транспортирани до вас често от много далече.наример ако искате новата малка нисан микра ще бъде доставена от индия(само там се прави) . цялото това производство, транспортиране на стоки по целия свят няма да компенсира по макия разход на гориво на новата ви кола и няма да дишате по чист въздух защото той вече е по замръсен докато колата ви е произведена. живеем на една планета и всяка пръдня която сътворим остава на нея…

  2. Например данъкът върху колата да нараства с процент равен на броя на годините и.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*