Tesla „даде старт“ на бизнеса с батерии за енергия за домовете

Tesla Motors Inc удържа на думата си и представи Tesla Energy – системи за съхранение на енергия за домове, фирми и комунални предприятия. С това фирмата ще разшири дейността си отвъд електрическите превозни средства и ще се включи в бързо развиващия се сектор на енергийната сигурност. 

Целта на компанията е „да промени из основи начина, по който светът използва енергия, в краен краен мащаб“, обясни главният изпълнителен директор Елон Мъск.

Elon_Musk_-_The_Summit_2013

Визията на производителя предвижда такива системи за съхранение на енергия да станат повсеместни, интегрална част от един начин на живот без изкопаеми горива, където хората могат да имат слънчеви панели на покрива си, да генерират сами електричество за дома си и да презареждат своите електрически автомобили.

Най-малката батерия е наречена Powerwall и е поместена в малък контейнер с размер на куфарче. Предназначен е за окачване вътре в гараж или на външна стена на къща. С капацитета си от 10kWh Powerwall може да се използва за резервно захранване или за съхранение на слънчева енергия. Засега батерията се предлага само в САЩ чрез инсталатора SolarCity Corp (при цена от 3500 долара без инсталацията и без инвертор).

Комуналните дружества също се интересуват от системи за съхранение на енергия, за да могат да се справят с управлението на нарастващите количества енергия от възобновяеми източници. За тях Tesla е приготвила „мощен пакет“ – 100 кВтч батериен блок, който би трябвало да помогне за съхраняването на електроенергията от непостоянни източници като слънцето и вятъра.

По думите на Мъск, Tesla „очаква да има нисък, но нарастващ брутен марж на печалба“ от батерийните продукти към четвъртото тримесечие на тази година.

Първоначално Tesla ще произвежда батериите в своя автомобилен завод в Калифорния, но след това ще премести производството в планираната „гигафабрика“ в Невада през следващата година.

Въпреки, че през 2012 година пазарът на домашни системи за съхранение на енергия се изчисляваше на точно $200 милиона, сега индустрията за съхранение на енергия върви към обем от 19 милиарда щатски долара към 2017 г., според изследователската компания IHS CERA.

Tesla не е единственият играч в този бизнес, но като че ли „официално даде старт“ на голямата надпревара и нажежаването в бранша. Нейни съперници, засега, са Coda Energy, която възкръсна от пепелта на фалиралия едноименен производител на електромобили, и Siemens.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*