Daimler ще използва въглеродни влакна за направата на Mercedes-Benz

Toray, един от големите производители на въглеродни влакна, обяви, че е подписал споразумение с автомобилния гигант Daimler за производството на автомобилни части от въглеродни нишки.

Немският автомобилен производител планира да започне използването на материалите от въглеродни влакна в своите модели Mercedes-Benz през следащите три години.

Въглеродните нишки отдавна са предпочитан материал за изработката на спортни състезателни автомобили, защото са много здрави и в същото време много леки – по-леки дори от алуминия. Проблемът обаче е, че това е и доста скъп материал, а на всичкото отгоре производството му консумира много време. Това е причината, поради която човек може да открие части от карбонови нишки в спортни возила като Порше или Ферари, но не и в обикновена кола.

Използвайки части, изработени от въглеродни нишки, в автомобилите си Daimler ще преследва една важна еко-цел: да намали общото тегло на моделите Mercedes-Benz с до 10%. Намаляването на теглото на автомобилите ще доведе до повишаване на горивната ефективност.

Също така използването на тези леки материали би трябвало да компенсира увеличаването на теглото, което се получава при новите електрически автомобили заради големите електрически батерии, вградени в системата за задвижване.

Ако плановете на големия авто-производител се реазлизират успешно, това ще е първият случай, когато голям авто-производител въвежда карбоновите нишки в масовото производство.

Истината обаче е, че с този ход Daimler се готви да се състезава с конкурента си BMW, който през април обяви, че предприема мерки за въввеждане на карбоновата технология в производството си. BMW подписа споразумение с европейския производител на въглеродни влакна SGL за създаването на съвместно предприятие “SGL Automotive Carbon Fibers”. Общата компания се готви да отвори завод на стойност около 100 милиона долара, в който ще работят 80 душши и активно ще се използва възобновяема водноелектрическа енергия.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*