Стар склад в Токио оживя като стилен магазин

Един стар склад в Токио е трансформиран в широк лайфстайл магазин с прилежащо кафене. Наречен „Ла Кагу“, той е дело на архитектте от Kengo Kuma and Associates. Индустриалната сграда е „засрещната“ с масивна дървесина и стоманено стълбище, а след това гарнирана с растящи дървета. Новият магазин се отличава с модерна визия и предлага на гостите търговска зона с отворен план и с изобилие от естествена светлина – какво по-добро прераждане за един непотребен склад?! 

Kengo-Kuma-la-Kuga4

Някога, през 1960-те, това е било склад за книги. Днес той е превърнат в търговска зона с площ 960 кв м, където има моден бутик, отдел за стоки за дома, книжарница и кафене. При наличието на такова огромно пространство архитектите са потърсили начин за създаване на модерна търговска атмосфера, стараейки се да запазят част от оригиналния архитектурен характер на сградата.

Приземният етаж е масивна стъклена кутия, със стъклени стени от пода до тавана, по целия периметър. Вътре има магазин за дамски облекла и кафене, което гледа над дървеното стълбище с неговите „имплантирани“ дърветата. На втория етаж се помещават мъжката конфекция и домашните потреби. Има и гъвкаво пространство с отворен план, което може да бъде използвано за събития и лекции.

Отвън стълбището може да се използва за събития на открито, служейки още като амфитеатър или концертна зала. Стъпалата му се използват и за организирането на фермерски пазар (пазар на земеделските производители), който предлага на купувачите прясна продукция наред с модните стоки в магазина.

Kengo-Kuma-la-Kuga9 Kengo-Kuma-la-Kuga5 Kengo-Kuma-la-Kuga2 Kengo-Kuma-la-Kuga3 Kengo-Kuma-la-Kuga7 Kengo-Kuma-la-Kuga6 Kengo-Kuma-la-Kuga8 Kengo-Kuma-la-Kuga1

Снимки: Kengo Kuma and Associates

 

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*