Изменението на климата води до екстремни метеорологични явления

Ново проучване потвърди окончателно, че глобалното затопляне вече оказва значително въздействие върху Земята под формата на по-тежки метеорологични явления. Те ще продължат да се влошават, ако изменението на климата продължи със сегашните си темпове. 

clouds-383102_1280

Учените публикуваха своя доклад в списание Nature Climate Change на 27 април, посочвайки как умереното глобално затопляне, причинено от CO2 емисиите от времето на индустриалната революция насам, вече е увеличило четири пъти честотата на някои температурни екстреми. Докладът също така предупреждава, че липсата на контрол върху емисиите би могъл да доведе до 62-кратно увеличение на топлинните вълни. Освен това глобалното затопляне е увеличило честотата на интензивните дъждовни бури с 22 на сто от 19 век насам. Тази цифра може да се удвои през настоящия век, ако не се предприеме нищо за намаляване на емисиите.

Проучването не е първото, което изтъква, че емисиите на въглероден двуокис са причина за екстремни метеорологични явления. Въпреки това то е единственият доклад към днешна дата, който предлага глобална прогноза за това как ще се развият екстремните метеорологични явления оттук нататък, докато глобалното затопляне се влошава.

Това, че на една затопляща се планета температурите се повишават, е близко до акъла, но увеличаването на валежите не е толкова лесно за досещане. „В крайна сметка обаче нещата не са чак толкова сложни“, казват авторите на изследването. „Правим света с един или два градуса по-топъл, съответно има повече по-топли дни. Ще има повече изпарение и повече влага в атмосферата, а тя все някъде трябва да падне“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*