Рециклирано дърво, рекуперация и соларна стена: устойчив офис в Канада

STGM-Head-Office-Quebec-lead

Тази минималистична офис-сграда в Квебек, Канада, интегрира редица иновативни устойчиви технологии в своя голям обем от дърво и бетон. STGM Architects са проектирали сградата за своята централа и са се постарали да създадат просторни и удобни работни пространства без компромис по отношение на зелените свойства на централата. С ниско въздействие върху околната среда, употреба на регенерирани мебели и широки коридори, сградата е образец за нагласите на самите архитекти.

Централният офис на STGM се намира в квартала Бюпорт в град Квебек, в близко съседство с еко-квартала Естимовил. Монолитният обем му е едновременно прост и динамичен и създава интересно взаимодействие между твърдите тела и обемите. Вътре има работни пространства с отворен план работни зони, закрити офиси, конферентни зали и различни помещения за срещи и кътове за отдих. Интериорът е окъпан в много естествена светлина благодарение на големите прозорци, които обхващат сградата от всички страни.

STGM-Architectes-STGM-Head-Office-8STGM-Architectes-STGM-Head-Office-7STGM-Architectes-STGM-Head-Office-6STGM-Architectes-STGM-Head-Office-4STGM-Architectes-STGM-Head-Office-3STGM-Architectes-STGM-Head-Office-2STGM-Architectes-STGM-Head-Office-1

Що се касае до устойчивостта, сградата е истинска симбиоза на различни енергийно и водно-ефективни стратегии. Структурата се базира на система от сглобяеми малки ферми и греди, които дават възможност за оформянето на широки пространства между носещите колони, разположени на до 14 метра една от друга. Потреблението на питейна вода е намалено чрез използването на водоспестяващи смесители, като малоструйки кранове и душове. За промиване на тоалетните се използва дъждовна вода.

Иновативнно термо-проектиране и система за рекуперация на вътрешната топлина на сградата намаляват потреблението на енергия. Те са подпомогнати от соларната слънчева стена, изградена върху югозападната фасада на сградата.

Мебелите от старите офиси на компания са подновени и интегрирани в новия проект. Освен това за оформянето на интериора е използвано рециклирано дърво, спасено от стари къщи в района. Терасата с южно изложение служи като зона за почивка, доминирана от зеленина, която не се нуждае от особена поддръжка. Тя включва ядливи растения като например малини и горски ягоди.

STGM-Architectes-STGM-Head-Office-15 STGM-Architectes-STGM-Head-Office-14 STGM-Architectes-STGM-Head-Office-13 STGM-Architectes-STGM-Head-Office-12 STGM-Architectes-STGM-Head-Office-11 STGM-Architectes-STGM-Head-Office-10 STGM-Architectes-STGM-Head-Office-9

Снимки: Стефан Грольо / STGM Architects

 

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван




*