Вендинг-машина за €2 фанелки показва на купувачите истинската цена на евтините дрехи

Един автомат на площад в Берлин предлага на минувачите да си купят фланелка за €2, като им показва точно това, което биха придобили с толкова пари. Машината, поставена на централно място на оживения Александерплац по повод „Деня на революцията в модата“, предлага на купувачите да депозират 2 евро, но преди да им даде тениска, им показва снимки от процеса на производството на дрехите с участието на работещи деца и свръх-експлоатирани работници из фабрики по целия свят. След това купувачите имат избор дали да вземат фланелката или да дарят своите две евро за борба с тези несправедливости. 

berlin-fashion-revolution-day-vending-machine-5

Експериментът е организиран по повод „Деня на революцията в модата“. За да бъде убедителен и привлекателен за минувачите, автоматът е оцветен в съблазнителен десен от черно и тюркоазено синьо. След това е поставен в сърцето на главния търговски район на Берлин – Александерплац.

След като пуснат своите монети от 2 евро и изберат своя размер, минувачите не получават тениската си веднага; вместо това устройството им показва снимки на изтощените „работници“ от целия свят, които правят такива фланелки – най-често жени и деца, работещи при притивни условия, преуморени и без алтернатива. Кадрите са съчетани с представянето на конкретни факти за условията на труд, като например 16-часовия работен ден на повечето от „работниците“, мизерните условия, заплатите от 13 цента на час.

След показването на историята зад евтините дрехи на купувачите се задава въпросът „Все още ли искате тази тениска?“ След това те имат възможността да дарят своите 2 евро за благотворителна организация, която помага на тези жени и деца.

Невероятният експеримент доказа, че знанието е сила. Въоръжени с данните за това как са направени техните евтини дрехи, девет от десет купувачи решават да дарят своите две евро, доказвайки, че повечето хора предпочитат етичен избор за етична „мода“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*