В САЩ дават $106 млн. за горивни микроби, ново поколение батерии и CO2 улавяне

Американската Агенция за усъвършенствани приложни изследвания в енергетиката обяви в четвъртък нова сесия за финансиране на изследователски проекти, насочени към пробиви в областта на енергийната ефективност. Общият бюджет е 106 милиона долара. Те ще бъдат разпределени между 37 проекта.

Три са областите на финансиране в тази сесия. Проектите, които ще се реализират от университетски и корпоративни изследователи, ще са в сферите:

  • електро-горива“ – производство на течни горива от електричество
  • усъвършенствани технологии за батерии
  • материали за улавяне на въглеродния двуокис.

Финансирането, осигурявано от агенцията, е насочено към високо-рискови проекти в областта на чистата енергия, които при успех ще донесат и бърза възвръщаемост.

Проектите за електро-горива са възложени предимно на групи от университетски учени. Много от тях са съсредоточени върху създаването на микроорганизми, които да произвеждат течни горива като например бутанол или други биогорива. Целта е да се проектират микроби, които могат да бъдат „хранени“ с възобновяеми източници на енергия като например фотоволтаични панели или въглероден двуокис.

Проектите в областта на батериите са насочени към компании, които са в ранен етап на разработване на нови технологии за батерии – нови видове химически взаимодействия и техники за евтино масово производство. Тук са налице проекти за твърдотелни батерии с лесно масово производство, цинкови батерии или пък литиево-въздушни акумулатори за електрически коли.

Третата категория е насочена към създаването на материали – например мембрани и катализатори – които да улавят емисиите на въглероден двуокис от електроцентралите, които работят с въглища.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*